10:49 / 01.07.2020.

Autor: Hina/HRT

U karanteni 300.000 ljudi iz predgrađa Melbournea

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Australija uspješno suzbija pandemiju te je do sada zabilježeno ukupno samo 7920 slučajeva, dok su 104 osobe umrle.
Australske vlasti uvele su karantenu za više od 300 tisuća stanovnika sjevernih predgrađa Melbournea, nakon što je tijekom dva tjedna zabilježen dvoznamenkasti porast dnevno zaraženih u drugoj najmnogoljudnijoj australskoj državi. Uvedena karantena trebala bi trajati mjesec dana.

Australija uspješno suzbija pandemiju te je do sada zabilježeno ukupno samo 7920 slučajeva, dok su 104 osobe umrle. Trenutačno ima manje od 400 aktivnih slučajeva, ali je nedavni skok broja zaraženih izazvao strahove od drugog vala pandemije.

U više od 30 prigradskih četvrti drugog najvećeg australskog grada, stanovnici se vraćaju na treću razinu restrikcija. Stanovnici smiju napustiti dom ako idu u trgovinu, liječniku, na posao ili na vježbanje. Vlasti će također provesti široka testiranja, a nadaju se da će testirati polovicu stanovništva pogođenog područja, na čijim će granicama patrolirati policija, poručile su vlasti.

Restrikcije su uvedene dok se u drugim dijelovima države Victoria ublažavaju mjere te su se otvorili restorani, teretane i kina. U državi Victoria ovaj tjedan dvaput je potvrđeno više od 70 slučajeva u 24 sata. Premijer države Victoria upozorio je u srijedu da je moguće uvođenje opsežnijih restrikcija širom grada.

Druge australske države i teritoriji pripremaju se za otvaranje, ali putovanja iz države u državu još uvijek neće biti u potpunosti moguća.
U državi Južna Australija potvrđena su samo tri nova slučaja u prošlom mjesecu, ali su vlasti u utorak odgodile otvaranje za stanovnike drugih dijelova Australije. Stanovnici države Victoria ne mogu ući u Novi Južni Wales, te će, ako pokušaju, dobiti kaznu od 11 tisuća australskih dolara ili zatvorsku kaznu.

Odgođeno otvaranje unutarnjih granica ugrožava plan savezne vlade za uspostavljanjem slobodnog prometa između Australije i Novog Zelanda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!