U Kartumu nastavljene borbe nakon 24-satnog primirja

11.06.2023.

10:38

Autor: Hina/HRT/A.S.

U Kartumu nastavljene borbe

U Kartumu nastavljene borbe

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Neprekidni sukobi i topnička vatra odjekuju u dijelovima sudanskoga glavnoga grada Kartuma, ubrzo nakon završetka 24-satnog primirja i kratkog zatišja u osmotjednim borbama između suparničkih vojnih frakcija.


Svjedoci su rekli da su se borbe nastavile nakon što je primirje isteklo u 6 sati ujutro (4 sata GMT) na sjeveru Omdurmana, jednog od triju susjednih gradova, koji zajedno s Kartumom i Barijem čine širu nacionalnu prijestolnicu oko ušća rijeke Nil.

Stanovnici su rekli da je bilo topničke vatre u području Šark el-Nila u istočnom predgrađu glavnoga grada i oko mosta koji povezuje Omdurman i Bari. Eksplozije i sukobi zabilježeni su i u Kartumu.

Rat između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) izbio je 15. travnja zbog napetosti povezanih s međunarodno podržanim planom za prijelaz na civilnu vlast.

Zbog sukoba raseljeno je više od 1,9 milijun ljudi, što je izazvalo veliku humanitarnu krizu koja prijeti proširenjem u nestabilnoj regiji.

Borbe su koncentrirane u glavnom gradu, od kojeg je velik dio postao ratna zona u kojoj stanovnici trpe pljačke i sukobe.

Nemiri su se rasplamsali i drugdje, uključujući zapadnu regiju Darfur, već pogođenu sukobom koji je dosegao vrhunac ranih 2000-ih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!