U kijevskom samostanu vjernici mole za zaštitu od "nepravednog" izgona

29.03.2023.

12:31

Autor: Hina/HRT/D.S.

Samostan Kijevsko-pečerske lavre

Samostan Kijevsko-pečerske lavre

Foto: Vladyslav Musiienko / REUTERS

Nekoliko stotina vjernika sudjelovalo je na liturgiji u glasovitom samostanu u Kijevu, gdje se redovnici Pravoslavne crkve povezane s Moskvom protive odluci vlasti da do srijede moraju iseliti.

Samostan Kijevsko-pečerska lavra iz 11. st., na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, sjedište je Ukrajinske pravoslavne crkve koja je do ruske invazije u veljači 2022. bila u nadležnosti Moskovske patrijaršije.


Ta je Crkva u svibnju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji je patrijarh Kiril svesrdno branio rat protiv Ukrajine, no vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.


Ukrajinske vlasti naredile su redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, ali oni odbijaju otići.


- To je nepravedno, rekao je za AFP arhimandrit Nikon, odgovarajući na pitanje u tom velikom kompleksu poznatom po svojim pozlaćenim kupolama, smještenom na brijegu iznad obale Dnjipra, u povijesnom središtu Kijeva.


Situacija je bila mirna tijekom jutra, izvijestili su novinari francuske agencije, ali nije isključeno prisilno iseljenje tijekom dana: Sve je moguće, vrag nikad ne spava.


Stotine vjernika sudjelovale su na liturgiji, neki su bili i izvan crkve, po vrlo hladnom vremenu, dok je snijeg pomalo padao.


- Ovo je samovolja. Vlada prekoračuje svoje ovlasti. Ova bezbožna vlada nas progoni, nas pravoslavne, rekao je Mikolaj (49).


- To će završiti loše za ukrajinski narod, dodao je rekavši da je riječ o "političkoj odluci". Branit ćemo naše svetište. Kada mene tuku šutim, ali kad mi napadnu Crkvu moram je braniti, istaknuo je.


adstojnik samostana, metropolit Pavlo, podsjetio je prošlog tjedna vjernike na "dužnost obrane ovog svetog mjesta".


Ministarstvo kulture je sredinom ožujka objavilo da se poništava odluka o zakupu po kojoj se ta Crkva mogla besplatno koristiti dijelom Lavre, uz obrazloženje da su prekršeni propisi o korištenju državne imovine.


U srijedu je Grigorij Karasin, predsjednik Odbora za međunarodnu politiku Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, osudio tešku povredu prava svake osobe na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti. Optužio je ukrajinske vlasti da nastavljaju politiku stalne diskriminacije etničkih i vjerskih manjina koje žive u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!