08:18 / 26.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

U Kini najveći dnevni porast broja zaraženih zbog žarišta u Xianu

U Kini najviši dnevni porast zaraženih

U Kini najviši dnevni porast zaraženih

Foto: China Daily / via REUTERS

Kina je u subotu zabilježila najveći dnevni porast broja slučajeva COVID-a u 21 mjesec, nakon što se broj zaraženih više nego udvostručio u sjeverozapadnom gradu Xianu, najnovijem kineskom žarištu te bolesti.

Grad s 13 milijuna ljudi koji je ušao u četvrti dan lockdowna u subotu je otkrio 155 lokalno prenesenih slučajeva s potvrđenim simptomima, što je za 75 više nego dan prije, pokazuju službeni podaci u nedjelju.

Dnevni broj zaraženih u zemlji time je porastao na 158, što je najviše otkako je Kina uspjela obuzdati epidemiju u zemlji početkom 2020.

Xian, s 485 lokalnih simptomatskih slučajeva zabilježenih u razdoblju od 9. do 25. prosinca, uveo je stroge mjere kako bi suzbio širenje zaraze, u skladu s politikom Pekinga da se svako širenje mora suzbiti što je prije moguće.

Građani ne smiju napustiti grad bez dopuštenja poslodavaca ili lokalnih vlasti, a provedeno je više krugova masovnog testiranja da se identificiraju slučajevi.

Grad je objavio da nema zaraze omikronom, premda su kineske vlasti izvijestile o nekoliko zaraza omikronom među međunarodnim putnicima i u južnoj Kini.

S uvezenim slučajevima 25. prosinca kopnena Kina potvrdila je 206 novih slučajeva, što je 140 više nego dan prije.

Nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj te je kumulativni broj umrlih ostao 4636. Kopnena Kina je do 25. prosinca imala 101.077 potvrđenih slučajeva COVID-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!