U Kini nema umrlih od COVID-a 19 nakon promjene metodologije

21.12.2022.

11:30

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija koronavirusa

Ilustracija koronavirusa

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Kina nije prijavila nijednu novu smrt povezanu s COVID-om 19 pošto je početkom prosinca promijenila metodologiju praćenja zaraženih i oboljelih u vrijeme kada se suočava s novim epidemijskim valom.

Od 2020. Kina je stanovništvu nametala krajnje stroge sanitarne mjere u ime politike "nulte stope COVD-a kojom je štitila najranjivije skupine i one koje nisu bile dovoljno cijepljene.

No vlasti su bez najave ukinule većinu mjera početkom prosinca kako bi umirile stanovništvo ogorčeno dvogodišnjim stanjem zaključavanja što se odrazilo i na gospodarstvo, a okidač je bila smrtnost u požaru iz kojega nisu mogli izbaviti žrtve upravo zbog nesmiljenih ograničenja.

Broj zaraženih od tada je eksplodirao pa se strahuje da je smrtnost izazvana COVID-om jako visoka u starijoj populaciji koja je posebno ranjiva.

Vlasti su u utorak objavile da će samo osobe koje su umrle od respiratorne insuficijencije izravno povezane s COVID-om biti uključene u statističke podatke umrlih od te bolesti.

- Nakon zaraze varijantom omikronom, glavni uzročnik smrti (pacijenata) su druge bolesti, rekao je u utorak Wang Guiqiang, pročelnik za zdravstvo u gradsko vijeću Pekinga.

- Samo malen broj ljudi umire izravno od posljedica respiratorne insuficijencije izazvane COVID-om, rekao je.

Prema svjedočanstvima što ih je prikupila agencija AFP, krematoriji rade otežano, iako nije utvrđena nikakva službena veza s tom situacijom i COVID-om.

Pojedine bolnice pretrpane su, a lijekovi protiv gripe postaju nedostupni u ljekarnama zbog povećane potražnje u vrijeme kada se Kina uči živjeti s virusom.

Prema službenim podacima, samo je sedam pacijenata umrlo od covida otkako su ukinuta ograničenja početkom prosinca.

SAD objavile su u utorak da su spremne isporučiti cjepiva protiv COVID-a Kini.

- U interesu je međunarodne zajednice da kolektivno pomognemo Kini da održi epidemiju pod konrolom, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!