09:35 / 11.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U Kini novih 46 slučajeva oboljelih, vlasti tragaju za kliconošama

Foto: Aly Song/Reuters

Foto: Aly Song/Reuters

Foto: - / REUTERS

Nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je da se u 42 slučaja radilo o putnicima koji su pristigli iz inozemstva.
Kina je danas izvijestila da je u zemlji zabilježeno 46 novih slučajeva oboljelih od covida-19, nekoliko više u odnosu na dan prije, dok vlasti uz ublažavanje restrikcija istodobno pokušavaju spriječiti drugi val epidemije čiji su izvor asimptomatski i uvezeni slučajevi zaraze.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Nacionalno zdravstveno povjerenstvo izvijestilo je da se u 42 slučaja radilo o putnicima koji su pristigli iz inozemstva.

U priopćenju se dodaje da su otkrivena nova 34 asimptomatska slučaja što predstavlja manji broj u odnosu na dan ranije kad je otkriveno 47 kliconoša.

U Kini je do sada zaraženo ukupno 81.953, a preminule su u prethodna 24 sata tri osobe pa je ukupni broj preminulih sada 3339.

Stroge mjere karantene od siječnja su suzbile epidemiju, no vlasti strahuju od novog vala potaknutog dolaskom zaraženih i oboljelih putnika iz inozemstva te kliconoša u zemlji - zaraženih osoba koje nemaju simptoma pa ih se može otkriti jedino testiranjem populacije.

U zadnje vrijeme uvezeni se slučajevi odnose na kineske putnike iz Rusije u kojoj se bilježi porast broja zaraženih i oboljelih.

U pokrajini Hubei, iz koje je krenula pandemija, sedam dana zaredom nema novih slučajeva bolesti.

Od izbijanja epidemije u glavnom gradu te pokrajine Wuhanu koronavirus je širom svijeta zarazio 1,7 milijuna ljudi i usmrtio više od 100.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!