08:55 / 21.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U Kini porast slučajeva koronavirusa zbog povratnika iz inozemstva

Foto:Alkis Konstantinidis/Reuters

Foto:Alkis Konstantinidis/Reuters

Foto: - / REUTERS

Svi novozaraženi slučajevi u Kini uvezeni su iz inozemstva, objavila je nacionalna zdravstvena komisija čime se ukupan broj takvih slučajeva popeo na 269.
Kina je prijavila rekordan porast u uvezenim slučajevima koronavirusa dok se Kinezi vraćaju kući iz inozemstva, te se povećava strah od drugog vala zaraze u trenutku dok se zemlja oporavlja od prvotnog izbijanja.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Svi novozaraženi slučajevi u Kini - njih 41 - uvezeni su iz inozemstva, objavila je danas nacionalna zdravstvena komisija čime se ukupan broj takvih slučajeva popeo na 269.

Peking i Šangaj glavne su ulazne točke za povratnike, od kojih su mnogi studenti koji studiraju u inozemstvu, prema službenim izvješćima. Morali su se vratiti nakon što su se mnogi kampusi u SAD-u i Europi zatvorili kako bi zaustavili rapidno širenje zaraze.

Zbog uvezenih slučajeva pooštrena su ograničenja karantene u zemlji.

Zdravstvena komisija u Guangdongu rekla je da putnici koji su ušli u pokrajinu Guangdong iz inozemstva moraju ostati 14 dana u karanteni u stanovima ili zajedničkom centru za karantenu na svoj trošak.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini jučer navečer iznosi 81.008, rekle su zdravstvene vlasti.

Broj umrlih je 3255, što je mnogo sporija stopa nego u danima vrhunca krize.

Budući da nema slučajeva lokalne transmisije već treći dan zaredom, dužnosnici su ublažili ograničenja, čak i u središtu epicentra Wuhanu, u kojemu je zabilježeno svih sedam novih smrtnih slučajeva.

Danas je službena novinska agencija Xinhua objavila da će trgovine u stambenim zajednicama bez prijavljenih novozaraženih slučajeva nastaviti s radom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!