U Kini zaraženo 80 posto ljudi, drugi val COVID-a malo vjerojatan

21.01.2023.

12:04

Autor: Hina/HRT

Koronavirus u Kini

Koronavirus u Kini

Foto: JEROME FAVRE / EPA

Mogućnost ponovnog širenja COVID-a u Kini sljedeća dva ili tri mjeseca je mala jer je zaraženo 80 posto stanovnika, rekao je istaknuti vladin stručnjak u subotu.

Masovna putovanja ljudi za vrijeme prazničnog razdoblja lunarne Nove godine mogu proširiti pandemiju, pojačati zaraze u nekim područjima, ali drugi val nije vjerojatan u sljedećem razdoblju, rekao je Wu Zunyou, glavni epidemiolog u kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti na društvenoj mreži Weibo.

Stotine milijuna Kineza putuju širom zemlje na obiteljske skupove koji su bili obustavljeni pod donedavnim covid ograničenjima povećavajući strah od novih izbijanja zaraze u ruralnim područjima slabije opremljenima za suočavanje s velikim epidemijama.

U Kini je prošao vrhunac broja COVID pacijenata u klinikama za liječenje groznice, hitnim službama i odjelima intenzivne njege, rekao je dužnosnik nacionalne zdravstvene komisije u četvrtak.

Prema vladinim podacima, u bolnicama je do 12. siječnja od COVID-a umrlo blizu 60.000 ljudi, mjesec dana nakon što je Kina naglo ukinula svoju politiku nulte stope COVID-a.

Međutim prema mišljenju nekih stručnjaka brojke vjerojatno daleko premašuju vladine podatke u koje nisu ubrojeni oni koji su umrli kod kuće.

Uz to mnogi liječnici kažu da ih se odvraća od toga da navode COVID kao uzrok smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!