07:51 / 18.02.2020.

Autor: Hina/HRT/I.Z.

U kontinentalnoj Kini koronavirus odnio 1868 života, preminuo i direktor bolnice u Wuhanu

Foto: Noel Celis, Reuters

Foto: Noel Celis, Reuters

Foto: - / REUTERS

Direktor vodeće bolnice u kineskom gradu Wuhanu Liu Zhiming umro je od bolesti prouzrokovane tim virusom.
Broj smrtnih slučajeva tijekom epidemije izazvane koronavirusom u kontinentalnoj Kini porastao je na 1868, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija. U središnjoj provinciji Hubei, epicentru epidemije, zabilježena su 93 smrtna slučaja, dok su u glavnom gradu provincije Wuhanu umrle 72 osobe.

- Novi smrtni slučajevi zbog koronavirusa, evakuacije 

Diljem kontinentalne Kine jučer je bilo 1.886 novih potvrđenih infekcija, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 72.436, prenosi Reuters.

Kineske zdravstvene vlasti zatražile su jučer od osoba koje su preboljele bolest izazvane koronavirusom da daju krv kako bi izvukli plazmu za liječenje oboljelih koji su u teškom stanju, javlja AFP.

Od koronavirusa preminuo direktor bolnice u Wuhanu

Šef vodeće bolnice u kineskom gradu Wuhanu Liu Zhiming umro je od bolesti prouzrokovane tim virusom, kao drugi istaknuti kineski liječnik, objavila je državna televizija, prenosi Reuters.

Prije ovog mjeseca milijuni u Kini oplakivali su smrt Li Wenlianga, liječnika koji je prethodno bio ukoren zbog izdavanja ranog upozorenja o koronavirusu.

U liječenju oboljelih  Japan će testirati lijekove protiv HIV-a

Japanski znanstvenici planiraju testirati lijekove koji se koriste u liječenju HIV-a i za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom jer sve veći broj novih slučajeva zaraze predstavlja rastuću prijetnju i ekonomiji zemlje i javnome zdravstvu.

Glasnogovornik vlade, Yoshihide Suga kazao je kako vlada "trenutačno intenzivno radi na pripremama koje će omogućiti da klinička ispitivanja s lijekovima koji se koriste u liječenju HIV-a na pacijentima zaraženim novim koronavirusom započnu što prije".

- Suga je rekao da zasad ne može komentirati koliko će vremena trebati da se novi lijek odobri.

Ministarstvo zdravstva iznijelo je podatak po kojemu je jučer u Japanu službeno potvrđeno 520 zaraženih osoba. Među njima su 454 osobe s kruzera 'Diamond Princess', koji je stavljen u karantenu i usidren blizu luke Yokohame.

Dosad je od posljedica virusa u Japanu umrla jedna osoba.

Zbog širenja zaraze u toj zemlji postoji povećan rizik od recesije pa je službeni Tokio upravama tvrtki savjetovao da njihovi zaposlenici rade od kuće.

Južnokorejski predsjednik traži pomoć gospodarstvu pogođenom zbog virusa

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in rekao je da bi vlada trebala uložiti napore u jačanje gospodarstva koje je pod pritiskom zbog epidemije.

- Vlada se ne treba svađati zbog toga je li nešto bez presedana ili ne, već bismo trebali sve mjere kojih se možemo sjetiti staviti na stol kako bismo ih kvalitetno upotrijebili, rekao je Moon na sastanku kabineta.

Dodao je da se gospodarstvo nalazi u izvanrednoj situaciji i treba poticaj kako bi se pojačala domaća potražnja.

U 2015. godini Južna Koreja izradila je dopunski proračun kako bi pomogla gospodarstvu u borbi s posljedicama izbijanja respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!