U Kuvajtu drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci

06.06.2023.

13:21

Autor: T.V./HRT/Hina

U Kuvajtu drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci

U Kuvajtu drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci

Foto: Stephanie McGehee / REUTERS

U Kuvajtu se u utorak održavaju drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci u nastojanju da se riješi teška politička kriza zbog koje se parlament opetovano raspuštao i ponovno uspostavljao, što je ometalo gospodarske reforme.

Nesuglasice između imenovane vlade države članice OPEC-a i izabranog parlamenta spriječile su fiskalnu reformu, uključujući donošenje zakona o dugu koji Kuvajtu omogućuje pristup međunarodnim tržištima i rješavanje velike ovisnosti o nafti.

Zadnji izbori u Kuvajtu bili su u rujnu 2022., kada su oporbeni kandidati ostvarili uspjeh, a sazvani su da zamijene parlament koji je bio raspušten u pokušaju da se prekinu politička prepucavanja.

Glasanje održano 2022. poništeno je u ožujku, a parlament je ponovno uspostavljen u sastavu iz 2020. U svibnju je i taj parlament ponovno raspušten radi novih izbora.

Česti politički zastoj u Kuvajtu, najstarijem i najživljem zakonodavnom tijelu u regiji Zaljeva, desetljećima je dovodio do rekonstrukcija kabineta i raspuštanja parlamenta.

Kuvajt zabranjuje političke stranke i kandidate koji se natječu kao neovisni, ali njegovo zakonodavno tijelo ima veći utjecaj od sličnih tijela u drugim zaljevskim monarhijama, uključujući ovlasti donošenja i blokiranja zakona, ispitivanja ministara i podnošenja prijedloga za nepovjerenje.

Broj kandidata koji se natječu za 50 izabranih mjesta pao je na 207, s 305 koliko ih je bilo 2022. godine; najmanji broj kandidata od sedamdesetih. Emir imenuje do 15 ostalih članova Narodne skupštine.

- Postoji osjećaj apatije i mislim da se pojavilo razočaranje u sustav otkako je došlo do zastoja, rekla je Courtney Freer sa Sveučilišta Emory.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!