07:51 / 29.05.2020.

Autor: Hina

U Latinskoj Americi još 16 milijuna siromašne djece do kraja 2020.

Foto: REUTERS/Baz Ratner -

Foto: REUTERS/Baz Ratner -

Foto: - / REUTERS

Gotovo svako drugo dijete bit će siromašno do kraja godine, što je porast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu, ako se ubrzo ne donesu "sveobuhvatne mjere".
Još će 16 milijuna djece u Latinskoj Americi i na Karibima osiromašiti do kraja 2020. ako vlade ne učine ništa kako bi ublažile posljedice gospodarske krize uzrokovane pandemijom izazvane koronavirusom, upozoravaju u četvrtak UNICEF i nevladina organizacija Spasimo djecu.

Gotovo svako drugo dijete (46 posto) bit će siromašno do kraja godine, što je porast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu, ako se ubrzo ne donesu "sveobuhvatne mjere", ocjenjuju obje organizacije u priopćenju.

- Takav znatan porast vratit će Latinsku Ameriku i Karibe deset godina unatrag i uvelike će poništiti napredak ostvaren u borbi sa siromaštvom djece u većem dijelu regije u 21. stoljeću, upozorava Monica Rubio, UNICEF-ova savjetnica za socijalnu politiku za to područje.

Kako navode obje organizacije, gospodarska kriza uzrokovana epidemijom povećat će razlike između djece iz siromašnih i djece iz bogatih obitelji, dok se u Latinskoj Americi i na Karibima očekuje pad BDP-a od 5,3 posto.

Najgore bi mogla proći Južna Amerika, gdje će broj djece koja žive u siromašnim obiteljima porasti za gotovo 30 posto, ili za 11 milijuna u odnosu na 2019. Na Karibima bi ih moglo biti 19 posto, ili 1 milijun više a u Srednjoj Americi i u Meksiku 13 posto, ili 4 milijuna siromašne djece više.

UNICEF i Spasimo djecu pozivaju vlasti da pojačaju programe socijalne zaštite putem isplate novčane pomoći obiteljima i osiguraju obroke školskoj djeci.

- Hoćemo li dopustiti da djeca plaćaju cijenu Covida-19? Sve je očitije da posljedice gospodarske krize mogu biti trajne, pa i nepovratne za djecu, upozorava Rubio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!