15:23 / 20.03.2022.

Autor: HRT

Hoće li Lavov ostati sigurna zona na zapadu Ukrajine?

Zrinka Grancarić

Zrinka Grancarić

Foto: Dnevnik / HRT

Lavov je i dalje mjesto u koje pristižu tisuće raseljenih iz ratom pogođenih dijelova Ukrajine. Iz tog se grada u Dnevnik 3 HTV-a javila reporterka Zrinka Grancarić. Kaže kako je, unatoč svemu, današnji sunčani dan u Lavovu protekao mirno, a brojni su građani prošetali špicom. Ipak, kaže, unatoč svoj toj živosti i vrevi očiti su bili znakovi rata - u prvom redu vojnici koji su u punoj ratnoj opremi išli na svoja zaduženja.

- Nestašica u Lavovu nema, ima nekih ograničenja npr. na benzinskim postajama se odjednom može kupiti samo 20 litara goriva. Cijene goriva je oko 11 kuna, međutim najave su vlade da će se cijene goriva snižavati kako bi se olakšalo vojsci i ekonomiji da prežive u ovim trenucima, javila je Grancarić.

- Što će biti s Lavovom? Hoće li Lavov ostati sigurna zona na zapadu Ukrajine, vidjet ćemo. Dnevne su zračne uzbune, međutim nekih velikih ograničenja nema osim policijskoga sata koji na snagu stupa u 22 sata. Sve se zatvara oko 20 sati, nakon toga ništa ne radi, a po danu radi sve. U 22 sata nastupa djelomično zamračenje, rekla je Grancarić. 

U Lavovu se na svakom koraku osjeća strah od rata. Pomoć Ukrajincima neprekidno dolazi sa svih strana. Zrinka Grancarić se javila ispred glavnog humanitarnog centra u Lavovu gdje se na 8 tisuća kvadrata prikuplja pomoć sa svih strana svijeta.

- Ona naravno dolazi i u druge lokacije, ali u Lavovu je središnje mjesto. Ovdje se radi 24 sati dnevno u tri smjene. U svakoj smjeni radi oko 250 ljudi. Izbjeglice tijekom dana dolaze i ogromna je gužva kako bi uzeli sve što im treba, svih onih 100 tisuća ljudi što je smješteno u Lavovu i njegovoj okolici, rekla je. 

Istaknula je kako je pomoć iz Hrvatske bila bogata.

- Hrvatska Vlada poslala je do sada dva konvoja s potrepštinama koje su potrebne za zbrinjavanje ljudi. To je ono što je Ukrajina tražila, jedan u Lavov, a drugi u Moldaviju. Uglavnom sa šatorima, dekama i sličnim potrepštinama. U tjednu koji dolazi, Vlada Republike Hrvatske će poslati još jednu pošiljku sa opremom za pirotehničare i jednu posebnu pumpu za vodu. Crveni križ iz Hrvatske je do sada poslao dvaput pomoć u vrijednosti milijun kuna. Na početku invazije Međunarodnom crvenom križu su uplatili 20 tisuća eura na njihov račun. Pomoć je otišla na jug Ukrajine u logistički centar Međunarodnog crvenog križa. Žiro račun koji je Crveni križ otvorio za pomoć Ukrajini, dosad su tvrtke u Hrvatskoj uplatile oko milijun i pol kuna i ta pomoć će biti namijenjena svim Ukrajincima koji su stigli i smjestili se u Hrvatskoj, rekla je.

Hrvatski Caritas isto pomaže.

- Oni su u petak poslali veliki tegljač prema Ukrajini s 20 tona hrane, 350 tisuća kuna vrijednosti. Pokazala se silna empatija svih silnih ljudi, volonteri, građanske inicijative koje su se odlučile samoinicijativno pokrenuti, organiziraju i prikupljaju pomoć. Mnogobrojni odlaze na granice i dovoze izbjeglice u Hrvatsku. Jednu takvu akciju smo popratili sinoć u Lavovu. Riječ je o građanskoj inicijativi "Zajedno za Ukrajinu" gdje je bio pun autobus raznih potrepština. Bila je tu i donacija KBC-a Zagreb sa lijekovima i sirupima za djecu, rekla je Grancarić.

Lavov prividno živi uobičajenim životom, iako su se i jutros ondje čule sirene za uzbunu. Mnoge hrvatske udruge i pojedinci pokušavaju pomoći Ukrajincima u ovim strašnim vremenima. U Lavov je tako sinoć stigao autobus pun pomoći iz Hrvatske za Ukrajince, a pozadina toga je akcija dvojice prijatelja, jednoga iz Zagreba i drugoga iz Ukrajine. 

- Hrvatska je pokazala u slučaju Ukrajine veliku empatiju. Kako i ne bi kada u Hrvatskoj dobro znaju kako je to biti izbjeglica, kako je to s vrećicom napustiti svoj dom, kako je to biti u skloništu kada oko tebe padaju granate. Dobro znamo taj osjećaj nemoći kada zazivaš međunarodnu zajednicu, a ona ne odgovara na onaj način kako si ti htio. Stoga ne čudi da su se hrvatski službeni kanali uključili u organiziranje pomoći, Hrvatski Crveni križ i Caritas, ne čudi da je Hrvatska otvorila svoja vrata izbjeglicama, ali isto tako ne čudi da su se mnogi pojedinci, volonteri, sami organizirali kako bi poslali pomoć u Ukrajinu, izjavila je Zrinka Grancarić. 


U Lavov je sinoć stigao kamion pun pomoći za Ukrajinu iz Hrvatske u kojemu je bilo 448 paketa s gotovo tonom raznih potrepština. Zrinka Grancarić objasnila je kako je sve krenulo: 

- Zahvaljujući volonteru, autobusnom prijevozniku i ljudima koji su se organizirali, građanskoj inicijativi "Zajedno za Ukrajinu", autobus je u Zagrebu napunjen potrepštinama i krenuo prema Poljskoj. Onda su se stvari u Poljskoj prekrcale iz zagrebačkog autobusa  u poljski, potom je onda s paketima pomoći krenuo u Lavov i stigao sinoć, izjavila je. 

Početak akcije je zanimljiv - krenuo je od dvojice muškaraca, jednoga u Zagrebu i drugoga u Ukrajini, koji je najprije bio u Kijevu, ali je zbog ruskih napada sa svojom obitelji izbjegao u Lavov.   

Zahvaljujući mojem prijatelju Krešimiru i drugim ljudima koji su pomogli, moja obitelj sada je u Zagrebu - supruga, dvoje djece, tast i punica.

- Oni su sada na sigurnom. Već su počeli učiti hrvatski i engleski kako bi se uklopili u zajednicu koja ima široko srce, kazao je Oleksij Kuška. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!