12:20 / 29.05.2018.

Autor: I.B./HRT

U Liegeu ubijene dvije policajke, prolaznik i napadač

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Belgija je u visokom stanju pripravnosti od napada 2016. koje je izvela tzv. Islamska država, usmrtivši 32 ljudi.
Naoružani napadač ubio je u belgijskom gradu Liegeu dvije policajke i prolaznika, a potom je ubijen u pucnjavi u školi u koju je krenuo nakon napada.

Belgijska televizija je objavila da se radi o 36-godišnjem sitnom kriminalcu koji je nakratko danas pušten iz mjesnog zatvora. Istražitelji pokušavaju utvrditi je li prešao na islam i je li se radikalizirao u zatvoru.

Državni tužitelj Philippe Dulieu objavio da je muškarac prišao policajkama s leđa i ubo ih nožem. Zbilo se to u 10,30 sati na jednoj od avenija u Liegeu, trećem po veličini gradu u zemlji, u blizini njemačke granice.

Nakon što im je nanio ubodne rane, muškarac je jednoj od njih oteo pištolj te ih obje njime usmrtio.

Potom je krenuo dalje niz ulicu i ubio 22-godišnjeg muškarca koji je sjedio na suvozačkom mjestu parkiranog automobila.

Potom uputio prema obližnjoj školi gdje je uzeo za taokinju jednu školsku zaposlenicu, ali je tada već počela i policijska intervencija.

Učenici su sklonjeni na sigurno, a potom je izbila pucnjava. Nekoliko policajaca je ranjeno prije nego što je napadač ubijen.

"Događaj se zasad tretira kao teroristički incident," rekao je Dulieu.

List La Libre Belgique piše da je muškarac izvikivao "Allahu Akbar".

Premijer Charles Michel, izražavajući sućut obiteljima žrtava, kazao je da je prerano reći što je dovelo do incidenta. Belgijski kralj Filip posjetio je Liege, najveći grad u Valoniji.

Belgija je u visokom stanju pripravnosti od napada 2016. koje je izvela Islamska država, usmrtivši 32 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!