14:45 / 25.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

U Londonu pripremni sastanak 51 zemlje za summit COP26

Prosvjed uoči samita

Prosvjed uoči samita

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Ministri za okoliš i predstavnici 51 zemlje u nedjelju i ponedjeljak u Londonu održavaju pripremni sastanak ključan za uspjeh summita o klimi COP26 koji će se u studenome održati u Glasgowu.

Razgovori u Londonu pod britanskim predsjedanjem COP26, na kojima sudjeluju i Sjedinjene Države, Kina te Indija, održavaju se nakon gotovo trotjednih sastanaka završenih sredinom lipnja. 


No ti sastanci nisu donijeli nikakav napredak jer se međunarodni predstavnici razilaze u pitanjima financiranja, transparentnosti, evidencije smanjenja emisija stakleničkih plinova i rokova za uspostavu tržišta ugljikom.


Cilj je ustrajati na obvezi ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje, zacrtan na Pariškom summitu o klimi. 


Sastanak u Londonu, koji se prvi put održava uživo nakon 18 mjeseci te djelomice i videokonferencijom kako bi se uključilo što više sudionika, treba skicirati viziju za COP26 i postići jedinstveno stajalište, navodi britanska vlada.


Velika Britanija želi da neformalni sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata, omogući otvorene razgovore.


- Pred nama je opasno razdoblje za planet i jedini način da očuvamo njegovu budućnost jest da sve zemlje idu jedinstvenim putem, rekao je predstavnik britanske vlade za COP26 Alok Sharma.


Sastanak u Londonu treba omogućiti da najveći emiteri CO2, kao što su Kina i Sjedinjene Države, razgovaraju s najranjivijim zemljama kad je riječ o globalnom zatopljenju, kao što su Jamajka, Kostarika, Ruanda ili Maršalovi otoci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!