Ukrajinske snage nadziru industrijsku zonu u Sjeverodonecku

13:04 / 16.06.2022.

Autor: Alenka Marina/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Regija Luhansk

Regija Luhansk

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Nastavljaju se borbe u Ukrajini, a najteže je i dalje na istoku - oko Sjeverodonecka, gdje Rusi drže veći dio grada. Od najavljenog otvaranja humanitarnog koridora za evakuaciju civila koji se skrivaju u skloništima kemijske tvornice Azot - zasad nema ništa. SAD šalje dodatnih milijardu dolara vojne pomoći, a u Kijev su stigli vođe triju država Europske unije - Njemačke, Francuske i Italije.

Nakon žestokih kritika da premalo pomažu Ukrajini, u Kijev su stigli francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi. Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom, posjetit će i mjesta u kijevskoj periferiji u kojima su ruske snage počinile brojne masakre.  

- To je poruka europskog jedinstva, potpora sada i u budućnosti jer će tjedni koji dolaze biti vrlo teški. Stigao sam kako bih podupro ukrajinski narod i stojim uz njega, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Neposredno nakon dolaska europskih čelnika u glavni ukrajinski grad, u Kijevu je oglašen znak za uzbunu. Ukrajinski predsjednik često je kritizirao dvije najmoćnije zemlje Europske unije - Njemačku i Francusku - zbog njihova odugovlačenja u izražavanju jače potpore njegovoj zemlji. Tvrdio je da im je važnija njihova korist od slobode i sigurnosti Ukrajine. O vojnoj pomoći Ukrajini, u Bruxellesu raspravljaju ministri obrane zemalja članica NATO-a, i to samo nekoliko sati nakon što ju je SAD odobrio.  A riječ je o dalekometnom oružju i golemoj količini streljiva.  

- SAD je najavio novi paket potpore vrijedan milijardu dolara, uključujući obalnu obranu, topništvo, moderne raketne sustave. Zahvalan sam na toj potpori, posebno važnoj za našu obranu u Donbasu, istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Slanje dodatnih količina oružja Ukrajini kritizirao je ruski veleposlanik pri UN-u. 

- Želio bih poručiti zapadnim zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem: krv civila na vašim je rukama. Tragedija u Donecku još jednom potvrđuje da s Rusijom vodite hibridni rat, rekao je Vasilij Nebenzja, ruski veleposlanik pri UN-u.

U Luhanskoj regiji nema mira. Ruska vojska većinu je snaga koncentrirala na sjeveru te oblasti i napada iz devet pravaca. U Sjeverodonecku ukrajinske snage i dalje nadziru industrijsku zonu i njezinu periferiju, što im omogućuje vezu sa susjednim gradom Lisičanskom. Rusija je optužila ukrajinske snage da sprečavaju evakuaciju civila koji se nalaze u skloništima kemijske tvornice za proizvodnju amonijaka. U Lisičansku traje evakuacija civila. 

- Policija, evakuacija, tu je minibus za Dnjipro. Idemo, imamo pet minuta za evakuaciju, rekao je volonter Denis.

Rusija je u protekla dva dana smanjila isporuku plina Njemačkoj za 60 posto. Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, zastoj je objasnio popravkom jedinice za kompresiju plina. Posljednjih tjedana Rusija je potpuno prekinula isporuku plina dijelu zemalja Europske unije koje su odbile plaćati u ruskim rubljima.

I dok u crnomorskim lukama stoji ukrajinsko žito o kojem ovise stotine milijuna ljudi u svijetu, UN upozorava da će zbog nestašice i stalnog rasta cijena hrane porasti broj izbjeglica. Sada ih je 89 milijuna, no vrlo brzo moglo bi ih biti čak 100 milijuna. video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!