U Mađarsku od početka ruske agresije ušlo 300 tisuća Ukrajinaca

18.03.2022.

19:42

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Javljanje s granice Mađarske i Ukrajine

Javljanje s granice Mađarske i Ukrajine

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Iz Ukrajine je do sada izbjeglo gotovo 3,3 milijuna ljudi, a svakoga dana taj se broj povećava za više od stotinu tisuća. Najviše izbjeglica, gotovo dva milijuna, primila je Poljska, zatim Rumunjska, malo više od pola milijuna. U Dnevnik HTV-a javio se Marin Ćurić s granice Ukrajine i Mađarske, koju je od početka ruske agresije prešlo gotovo 300 tisuća Ukrajinaca. 

- U Mađarskoj na svim graničnim prijelazima broj prelazaka Ukrajinaca ili ostaje isti ili se smanjuje, primjerice u Beregsuranyju, na graničnom prijelazu jutros od 5 sati pa do 17 sati ukupno je stiglo 97 vozila u kojima je bilo 637 osoba iz Ukrajine, što je na razini jučerašnjeg broja, izvijestio je.


Uglavnom su stigli iz Kijeva, Žitomira i Harkiva, a većinom se radi o ženama i djeci. Među njim je bilo i nešto stranih državljana te je novinarska ekipa srela i studente iz Nigerije koji su dosad studirali u Kijevu i žele u Europu ili kući.


Neke prognoze kažu, s obzirom na sve veće borbe na jugu Ukrajine, da će Rumunjska i Moldavija podnijeti najveći teret prihvata i skrbi o raseljenim Ukrajincima, naveo je Ćurić.

 

Što se tiče Mađarske trenutačno se ovo malo zatišje iskorištava da bi pojačali kapacitete na svim graničnim prijelazima, a od ponedjeljka se na istočnom željezničkom kolodvoru u Budimpešti otvara nova tranzitna dvorana za raseljene osobe iz Ukrajine s prevoditeljima i svim drugim potrebnim, navodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!