U Međugorju očekuju milijun noćenja u 2022.

13.04.2022.

15:58

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL

Turistički djelatnici u Međugorju izrazili su zadovoljstvo zbog dolaska većeg broja hodočasnika za Cvjetnicu i Veliki tjedan što daje optimizam da bi ove godine mogli ostvariti polovicu, odnosno milijun noćenja u odnosu na predpandemijsko vrijeme.


Oko 1.500 hodočasnika iz Hrvatske provelo je potkraj prošloga tjedna i Cvjetnicu u svjetski poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju, a među brojnijim skupinama su bili vjernici iz Poljske, Austrije, Italije i Irske.

- Možemo očekivati povratak hodočašća u Međugorje. Naznake su da će taj broj biti dosegnut s 50 posto od predpandemijskog makar kada se ima na umu buking i rezervacije, rekao je za Hinu predsjednik udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davor Ljubić. Pojasnio je kako to podrazumijeva da bi ove godine u Međugorju moglo biti oko milijun noćenja.

Ljubić je naveo kako je Veliki tjedan razmjerno dobro popunjen u Međugorju. Posebno važnim smatra što popuštaju epidemiološke mjere, te što je povećan broj zračnih linija s Mostarom. Uz hrvatske hodočasnike, ove godine očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz Poljske, Italije, Irske, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Po njegovim riječima velikom povratku američkih hodočasnika najviše je pridonijelo otvaranje zračnoga mosta Hrvatske i New Yorka.

Prema procjenama u Međugorju je predpandemijske 2019. ostvareno dva milijuna noćenja, te je ovo mjesto posjetilo više od milijun turista. Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 1981. ukazuje Gospa.

Sveta Stolica istražuje taj fenomen, a posebno povjerenstvo je svoj nalaz na konačni pravorijek dostavilo svetome ocu Franji. U međuvremenu je papa imenovao posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje. Na toj se poziciji trenutačno nalazi talijanski nadbiskup Aldo Cavalli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!