12:25 / 08.05.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Putin uoči obilježavanja Dana pobjede: Kao i 1945., pobjeda će biti naša

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Russian Pool / Reuters TV

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je rekao da će kao i 1945., pobjeda biti njihova, nižući usporedbe između događaja iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.


- Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945., pobjeda biti naša, rekao je Putin u poruci upućenoj u nedjelju stanovnicima zemalja bivšega sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regija istočne Ukrajine.

- Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma koji je nanio toliko patnje narodima raznih zemalja, rekao je ruski predsjednik izrazivši želju da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove.

Putin je uz vojnike spomenuo i civile koji su djelovali iznutra, a slomili su nacizam bez obzira na bezbrojne žrtve.

- Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže, rekao je Putin u dijelu govora upućenom Ukrajincima.

- Naša sveta dužnost je spriječiti da se ideološki nasljednici poraženih u Velikome domovinskim ratu, kako ga naziva Moskva, osvete.

Svim stanovnicima Ukrajine poželio je mirnu i pravednu budućnost.

Moskva će u ponedjeljak velikom vojnom paradom obilježiti pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Invaziju pokrenutu 24. veljače Rusija opravdava željom za demilitarizacijom i denacifikacijom Ukrajine.

U Moskvi pripreme za paradu na Crvenom trgu

U Moskvi se pripremaju za sutrašnju paradu na Crvenom trgu kojom se tradicionalno obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom u 2. svjetskom ratu. 

Crvenim trgom marširat će 10 000 vojnika, pokazat će se i brojna vojna oprema. Nebom iznad Moskve trebao bi letjeti i avion nazvan "Sudnji dan" - koji bi u slučaju nuklearnog udara postao zapovjedno mjesto. Ovogodišnja parada održava se u okolnostima potpunog raspada odnosa sa Zapadom zbog napada na Ukrajinu.


- Osjeća se utjecaj situacije u Ukrajini. Ali kod mene se ništa nije promijenilo. Besmislica je da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje. U mirovini sam osam godina, a prije toga bavio sam se pitanjima vezanim za nuklearno oružje, tako da vam mogu reći da nuklearnog rata neće biti, rekao je jedan građanin.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!