U Mostaru nestrpljivo očekuju izbore

03.10.2018.

19:10

Autor: M.K./I.H./HRT

default error photo
Mostarci najbolje znaju što znači kad nema političkog dogovora. Upravo u gradu na Neretvi lokalnih izbora nije bilo punih deset godina. Stoga se ovi nedjeljni nestrpljivo očekuju.
Predizborna kampanja uoči nedjeljnih općih izbora u BiH ulazi u završnicu. S velikom pozornošću iščekuje se i kako će izbori proći u Mostaru, koji rijeka Neretva ne dijeli samo fizički na istočni i zapadni dio. U podijeljenom gradu već deset godina nisu se uspjeli održati ni lokalni izbori.

Opći izbori prilika su građanima da odgovore na poruke koje su posljednjih dana slušali na stranačkim predizbornim skupovima. Prije svega što se tiče općih izbora u BiH nadam se da neće pobijediti snage koje će nakon izbora uspostaviti vlast, preuzeti najveću brigo o mladim ljudima, studentima. Ono što je meni kao čovjeku koji radi i djeluje na Univerzitetu 'Džemal Bijedić' je da pokušaju stabilizirati Univerzitet, rekao je Džani Pajić, predsjednik Studentskog zbora Univerziteta "Džemal Bijedić".

Mladi upozoravaju i na važnost izbora. S pravnog aspekta mogu reći da je ovo najozbiljnija izborna godina budući da se nije promijenio izborni zakon BiH kojeg je ustavni sud proglasio već duže vrijeme neustavnim, svi prijedlozi za izmjenu Izbornog zakona su propali, smatra student poslijediplomskog studija prava Sveučilišta u Mostaru Tin Aničić.

A Mostarci najbolje znaju što znači kad nema političkog dogovora. Upravo u gradu na Neretvi lokalnih izbora nije bilo punih deset godina. Stoga se ovi nedjeljni nestrpljivo očekuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!