Ogorec: U Hersonu je pobjeda, ali nije kraj rata

14.11.2022.

07:44

Autor: V.K/U mreži Prvog/IMS/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

- Prekretnica glede rata u Ukrajini nije ovo što se dogodilo u Hersonu, već je prekretnica kada su Ukrajinci započeli ofenzivu na sjeveru kod Harkiva, rekao je Marinko Ogorec, sigurnosni stručnjak s Veleučilišta Velika Gorica.

- Na neki se način radi o vojnoj pobjedi, no ovdje su i Rusi ostvarili ono što nisu kod Harkiva. Tamo oni nisu izvukli snage nego je to bilo doslovno bježanje i bezglavo su se izvlačili. Izvlačenje iz Hersona je bilo organizirano, provedeno po svim pravilima, naglasio je.

Dodaje da se u Hersonu dogodila pobjeda, ali to nije kraj rata.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić istaknuo je da je prva prekretnica u ratu bila odustajanje od osvajanja Kijeva, a druga ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku.

- Ovo zadnje povlačenje Rusije je značajno, prije svega, u simboličnom smislu. Rusi su se povukli sa svog vlastitog teritorija, naglasio je.

- U tom je smislu to poruka i političkoj javnosti u Rusiji, ali i u Ukrajini, rekao je te dodao da je problem u Ukrajini taj što ukrajinske snage dolaze na teritorij koji je uništen.

Ogorec smatra da Rusi trenutačno nemaju snage za veću ofenzivu pa se strateški brane.

Avdagić govori da Rusija ima veliki problem. Osim demoralizirane vojske, demoralizirana je i čitava zemlja.

- U ovom trenutku je ključno tko može više izdržati u Ukrajini. Ukrajina ima potporu EU-a i SAD-a, ali njihov otpor je doista nešto što se nije očekivalo, naglasio je.

Ogorec govori da je pomoć Ukrajini svima u interesu zato što to uvelike slabi Rusiju.

- Zapadu i SAD-u je slaba Rusija u interesu, naglasio je.

Ovaj je rat Rusija izgubila u svakom smislu, govori Avdagić.

- Obavještajno ga je izgubila, moralno, u smislu ugleda, naglašava te dodaje da oni to predstavljaju kao pobjedu.

Ogorec smatra kako se tajni pregovori vrše od početka rata te da se produkti tih pregovora vide. 

- Rusima bi trenutno odgovaralo sjesti za pregovarački stol, ali Ukrajincima očito to ne odgovara dok su u ofenzivi na svim frontovima, prije svega u moralnoj ofenzivi, naglašava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!