08:25 / 02.03.2022.

Autor: HRT

U mreži Prvog: O situaciji u Ukrajini

U mreži Prvog: O situaciji u Ukrajini

U mreži Prvog: O situaciji u Ukrajini

Foto: Carlos Barria/HR / REUTERS/HRT

O najnovijoj situaciji u Ukrajini, sigurnosnim i vojnim aspektima rata kojeg je Rusija započela na europskom tlu i posljedicama na Hrvatsku i regiju govorili su u "U mreži Prvog" vojni analitičari Robert Barić i Marinko Ogorec, te stručnjakom za kibernetičku sigurnost Zlatan Marić. 

Barić: Ruska strana ima probleme u organizaciji snaga 

- Još uvijek traje operativno zatišje koje je počelo u subotu, kada se prvobitni ruski plan pokazao pogrešnim. Ova kolona koja dolazi uglavnom dovodi logistiku i inženjeriju, rekao je Barić.

Objasnio je da se snage koncentriraju sjeverozapadno od Kijeva, ondje će biti očito glavni udar koji će ići na poluokruženje, pokušat će se zatvoriti taj krug i zauzeti grad.

- Očito je da ruska strana ima probleme u organizaciji snaga (...) Dolaze taktičke skupine iz različitih formacija , koje sada treba staviti u cjelinu. Plan je bio loše zamišljen u nadi da će samo demonstracija sile i upotreba lakih snaga biti dovoljne. U borbama u Kijevu još nije angažirano oklopno-mehanizirano topništvo. ono tek dolazi i raspoređuje se, nakon čega se kreće na sve jače topničke napade, gdje se širi broj ciljeva, rekao je Barić.

Što se tiče Harkiva, rekao je da se tu borbe intenziviraju, ali nastoji se zauzeti grad, kao i oni uz sjevernu granicu - to je, ističe, potrebno da se oslobode komunikacijski pravci za logističku potporu za dalje. Na jugu su se ruske snage, dodaje, zaustavile prema Zaporižju, ali to se radi dok se opet ne zauzmu Herson i Marijupolj.

- Nakon toga će se nastaviti napredovanje prema Nikolajevu i Odesi. To stavlja u tešku poziciju ukrajinske snage u Donbasu, situacija je daleko od smirivanja. Dok sve ove radnje ne završe, može proći do 3, 4 dana, kada će ruska strana očito krenuti na intenzivno vođenje borbenog djelovanja, rekao je.

Na jugozapadu Bjelorusije koncentrirane su oklopno-mehanizirane snage, za koje Barić kaže da će očito napraviti upad u Ukrajinu radi presijecanja kopnenog koridora kojim Ukrajina dobiva vojnu pomoć sa Zapada.

Ogorec: Po svemu sudeći, Putin nije zainteresiran za prekid vatre 

Što se tiče današnjih pregovora, Ogorec je rekao da, po svemu sudeći, Putin nije zainteresiran za prekid vatre. Kaže da će pregovori imati nekakvu svoju ulogu kao pokušaj da se neke stvari dogovore, jer je činjenica da su ratne operacije otišle predaleko.

- Kada Putin ostvari vojne ciljeve, onda će vjerojatno i pregovori imati više koristi, dodao je.

Za EU i NATO kaže da će i dalje izražavati potporu Ukrajini i pomagati joj vojnom i logističkom potporom i to je sve.

- Komunikacijski kanali i dalje funkcioniraju. Zanimljivo je da u Ukrajini još nije prekinut Internet, to je pomalo začuđujuće, smatra.

Morić: Internet je interesantno mjesto za kriminalce 

- Posljednjih 15 godina smo svjedoci kako konstantno sve više i više stvari koje radimo u životu se temelje na informacijskim tehnologijama. Prije 50-ak godina ovakav cyber napad ne bi uopće utjecao na nas, ne bi ni znali da se događa. Danas za sve što radimo koristimo internet i samim time je to postalo interesantno mjesto kako za kriminalce, tako i za otežano funkcioniranje napadnute države, rekao je Morić.

Objasnio je da bi Rusi vrlo rado onemogućili internet u Ukrajini, ali to baš nije tako jednostavno za napraviti.

Govorio je i o Skylinku, to je jedna od varijanti pristupa internetu i relativno je dobra.

- To je nova tehnologija i nije baš jednostavna za korištenje jer moraju postojati neke zemaljske stanice, rekao je.

Naglasio je kako nitko ne zna što Putin pokušava, no čini mu se da od samog početka želi što manje civilnih žrtava, tako mu djeluju ta spora napredovanja. Od prvog dana je, dodaje, mogao ubiti telekomunikacije u Ukrajini, pomoću nekih raketnih sustava, u jednom danu je mogao srušiti sve stanice i komunikacije ne bi bilo. To bi za sobom nosilo, smatra, veći broj ljudskih žrtava. 

Ogorec smata da je možda u početku sve bilo okrenuto prema vojnim ciljevima i to je normalno - u početku idete na likvidaciju protuzračne obrane i ratnog zrakoplovstva - svega onoga što može smetati, a to su isključivo vojni objekti.

- Kada uđete u grad i počnete ga napadati, kolateralne žrtve su civili, stanovništvo. U zadnje vrijeme, koliko se vidi, baš i ne bira previše, izuzetno jako tuče po gradovima i samo rastu razne kolateralne žrtve, dodao je.

U gradovima su, ističe, uvijek moguće žrtve i Rusi su na to i računali i to su i planirali.

Barić kaže da je očito nakon trećeg dana od izbijanja rata ruska strana odustala od strategije ograničavanja - cilj je bio uz minimalne napade izazvati šok.

- Telekomunikacijske veze su prvi cilj napada, to je bilo u Iraku, ovo rušenje tornja u Kijevu je dokaz širenja napada na civilne ciljeve, rekao je.

Zanimljivim smatra odsutnost ruskog zrakoplovstva, postavlja pitanje zašto, te kaže da ima raznih teza.

- Gotova je ta faza ograničavanja ruskog djelovanja, iduća faza koja nastupi bit će, bojim se, krvava s puno žrtava, rekao je.

Morić je govorio o medijskoj potpori ratovanju, rekao je da danas bilo tko može raditi propagandu. Mnogo ljudi se dana pita zašto velike kompanije ne ulažu više sredstava za sprečavanje širenja lažnih vijesti, postavlja pitanje kako možemo prepoznati što je lažna vijest.

- Teško to možemo spriječiti, to će definitivno biti dio ratovanja i to je u zadnjih 10-ak godina dobilo i svoj naziv - hibridno ratovanje, gdje se koristi ICT tehnologija za propagandu protiv neke druge države, rekao je.

Barić je govorio o utjecaju oligarha na Putina, rekao je da je to autokracija, većina oligarha je podijeljena i Rusi ih preziru zbog uloge u privatizaciji.

Što rat u Ukrajini znači za regiju, Ogorec kaže da bi se situacija mogla preliti na nas, za sada je mirno, dok god Rusima ide koliko-toliko dobro.

- Kada to postane upitno, lako je moguće da Putin pokuša otvoriti, uvjetno rečeno, drugi front, odnosno destabilizirat će neke prostore kako bi skrenuo pozornost sa svog problema. Tada je eventualno moguće preko Srbije i Republike Srpske da se počne s destabilizacijom na području jugoistoka Europe, vjerujem da do toga neće doći. Isto tako sam bio potpuno uvjeren da neće doći do rata, rekao je.

Ako bi se situacija dodatno zakomplicirala, dodaje kako bi se i na ovom prostoru moglo svašta očekivati.

Morić je govorio o tome mogu li hakeri započeti nuklearni rat, kaže da ne zna kako je ruska vojska organizirana i na koji način se time upravlja. Smatra da Putin putem interneta ne može napraviti ništa u vojnoj mreži.

Što se tiče nuklearnog oružja, ne vjeruje da Putin sam može donijeti takvu odluku, pretpostavlja da tu mora biti uključeno više ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!