"U mreži Prvog" o užarenoj atmosferi u BiH

14.12.2021.

07:35

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

U mreži Prvog o užarenoj atmosferi u BiH

U mreži Prvog o užarenoj atmosferi u BiH

Foto: U mreži Prvog / HRT

Što stoji iza odluke Skupštine Republike Srpske o vraćanju državnih nadležnosti na entitet? Može li to dovesti do zaoštravanja odnosa i novoga sukoba u BIH ili je riječ tek o predizbornom manevru Milorada Dodika? 

Galerija
Tonino Picula, Zastupnik u Europskom parlamentu, Foto: U mreži Prvog/HRT
Zvonimir Frka Petešić, redstojnik Ureda premijera , Foto: U mreži Prvog/HRT

O toj temi, ali i pregovorima oko reforme izbornoga zakona u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži Prvog" govorili su SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula i predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić

Frka Petešić je kazao kako situacija u BiH već dugi niz godina nije najbolja, ali ono što je važno i na čemu premijer inzistira je cjelovitost BiH i ne želi vidjeti razvoj separatističkih tendencija.

- Da bi BiH došla u status za pregovore o ulasku u EU treba steći kandidacijski status, za što je potreban čitav niz uvjeta. Između ostalog to je 14 uvjeta, a koji se tiču reforme, demokratskih procedura, prava građana, pravosuđa, borbe protiv korupcije, kazao je i dodao da je od tih 14 ciljeva BiH ispunila samo jedan.

Naglašava kako je pred BiH velik put i važno je da postane funkcionalnija.

Na pitanje koliko su BiH političari dorasli tom zadatku, Frka Petešić je rekao da su neki više, a neki manje dorasli, ali je važno, kako kaže, da se postignu mehanizmi kako bi građani sva tri naroda imali svoje prave predstavnike.

26. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma

Danas je 26. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma. Picula je naglasio da je i nakon 26 godina BiH još uvijek konfliktno društvo te da se vode razgovori o tome koliko je BiH kao daytonska tvorevina održiva. Smatra da uloga međunarodne zajednice u BiH sve ove godine nije na razini.

- Događanje u Republici Srpskoj je samo zadnja epizoda iz nečega što može samo eskalirati, a ne se smiriti, dodaje Picula. 

Manevar Milorada Dodika

Premijer je rekao da se treba vidjeti koliko je odluka Skupštine RS samo manevar Milorada Dodika, a koliko je stvarna želja. Politički analitičari govore da Dodiku nije do rata, već samo prijeti i to sve u svrhu izbora koji se trebaju održati iduće godine u listopadu.

Picula je istaknuo da se Dodik često doima kao glavni lik svih ovih političkih procesa i konflikata, ali kako kaže, on je i medij kroz koji djeluju utjecajniji „igrači” ne samo iz BiH, već i iz regije pa i svijeta.

Frka Petešić naglašava kako Hrvatska puno pomaže BiH, ali kako je sigurno da se neke stvari ne mogu napraviti dok se stanje u BiH ne popravi i time omogući puno jaču i aktivniju pomoć.

Na pitanje ima li reforme Izbornog zakona bez suglasnosti Bošnjaka i Hrvata, Frka Petešić je rekao kako je reforma ovog zakona ključ da se osigura da se sva 3 konstitutivna naroda i ostali građani osjećaju dobro, te da imaju svoje legitimne predstavnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!