Švedska digla razinu sigurnosti, napadnut konzulat u Turskoj

01.08.2023.

20:53

Autor: Hina/HRT

Turska zaposlenica teško je ozlijeđena u utorak u napadu pištoljem na švedski počasni konzulat u zapadnoj pokrajini Izmiru, a počinitelj je uhićen, rekli su dužnosnici i mediji.

Guvernerov ured je priopćio da je napad izvela "psihički neuravnotežena" osoba u okrugu Konaku, u Izmiru, u 11.45 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nije spominjao konzulat.

Napad se dogodio ispred zgrade počasnog konzulata Švedske, objavila je privatna mreža NTV. Ozlijeđena žena koja je ondje radila kao tajnica je u teškom stanju. Turske vlasti su uhitile napadača i vode istragu, rekli su iz guvernerova ureda.

Počasni konzulati zastupaju interese svojih državljana u inozemstvu, ali ih ne vode diplomati po zvanju.

Diplomatska kriza s nizom muslimanskih država


Napad se događa u času kada se Švedska našla u diplomatskoj krizi s nizom muslimanskih država koje joj zamjeraju zbog toga što je odobrila paljenje Kurana na svom tlu.

U ponedjeljak su dvojica muškaraca zapalila primjerak svete knjige islama ispred parlamenta u Stockholmu. Krajem lipnja su ista dvojica spalila nekoliko stranica Kurana ispred glavne džamije u švedskom glavnom gradu a 20. srpnja su ga oskvrnuli, ne paleći ga, ispred iračkog veleposlanstva.

Povećan stupanj pripravnosti


Švedska je osudila profanaciju, braneći ipak ustavno pravo na slobodu govora. Povećala je stupanj pripravnosti na teroristički napad, priznajući da je paljenje Kurana "povećalo opasnost za Švedsku" i za Šveđane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!