12:08 / 18.08.2020.

Autor: Marko Stričević/Podnevni dnevnik/HRT

U nekim zemljama obavezno testiranje za sve koji stižu iz Hrvatske

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvotjedne karantene za putnike iz Hrvatske prije su uvele Irska i Norveška. Srbija također, ali ne i za vlastite građane koji su u Hrvatskoj boravili.
Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta je jer širenje koronavirusa potiču ljudi u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Pritom mnogi i ne znaju da su zaraženi, što predstavlja opasnost za ranjive skupine. A zabrinute su i vlade nekih europskih zemalja koje testiraju povratnike s godišnjeg odmora u Hrvatskoj.

●  O maskama u školama još uvijek se raspravlja, najveći izazov - proboj virusa

Beroš: Nedostaje nam epidemiologa

COVID-19 - najnovije informacije

Redovi s granica premjestili su se pred najveći bečki stadion, Ernst Happel. Ondje je postavljena stanica za testiranje povratnika s odmora u Hrvatskoj. U redovima se čekalo i do pet sati. Svi građani koji su se u zemlju vratili od 7. do 16. kolovoza, imaju pravo na besplatno testiranje na koronavirus.

- Zadovoljni smo, zanimanje je i dalje veliko. Od šest do devet ujutro napravljeno je više od 200 testova, a mnogi još čekaju. I to je dobro - kaže Corianna Had iz specijalne medicinske službe u Beču.

Gužva - malo manja nego u Beču - zabilježena je i u Klagenfurtu i Mattersburgu, dok je savezna država Gornja Austrija organizirala testiranje uz cestu.

- Došao sam jer se još od sredine proteklog tjedna osjećam gripozno i natečeno mi je grlo, a radim u sustavu kanalizacije, tako da to nije dobro - kaže stanovnik Koruške.

- Vratili smo se iz Istre u nedjelju navečer, bilo je fantastično, ali naravno - bilo nam je jasno da sada trebamo napraviti taj test. Želimo biti odgovorni - naglašava stanovnik Gradišća.

Austrija posljednjih dana bilježi sličan broj novozaraženih kao Hrvatska, ali ima dva puta više stanovnika i testirala je njih više od milijun, dok je Hrvatska napravila oko 140 tisuća testova. Prema Worldometersu, to je otprilike isto koliko i Slovenija, koja najavljuje stavljanje Hrvatske na crvenu listu tvrdeći da je najmanje trećina zaraženih povratnika ljetovala u Hrvatskoj.

- Naše je mišljenje da je najsigurnija i najizvedivija mjera dvotjedna karantena. Prije nego što je uvedemo, moramo nekako omogućiti slovenskim turistima da se vrate, jer mjera nije postojala kad su se oni odlučili na putovanje. Zato se ta mjera ne može donijeti istog trena - objašnjava Bojana Beović, savjetnica slovenskog ministarstva zdravstva.

Dvotjedne karantene za putnike iz Hrvatske prije su uvele Irska i Norveška. Srbija također, ali ne i za vlastite građane koji su u Hrvatskoj boravili. Italija je svima koji stižu iz Hrvatske naložila obvezno testiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!