U New Yorku zabranjena diskriminacija na temelju pretilosti

27.05.2023.

09:00

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zabranjena diskriminacija na temelju pretilosti

Zabranjena diskriminacija na temelju pretilosti

Foto: - / Shutterstock

Ljudi koji su pretili, visoki ili niski, u američkom gradu New Yorku bit će zaštićeni od diskriminacije na temelju tih karakteristika prema zakonu koji je gradonačelnik Eric Adams jučer potpisao, što je mjera za koju se njeni zagovaratelji nadaju da će se provoditi i u drugim gradovima.

Zakon, koji je predstavio gradski vijećnik Shaun Abreu, predviđa zabranu diskriminacije na temelju visine i mase na radnom mjestu te u pristupu javnom i privatnom smještaju.

- Ne bi trebalo biti važno koliko ste visoki ili koliko ste teški. Kada tražite posao ili ste vani u gradu ili pokušavate dobiti neku vrstu smještaja ili stan za unajmiti, ne bi vas se smjelo tretirati drukčije, rekao je Adams.

Zakon stupa na snagu za šest mjeseci i nadopunjuje već postojeće mjere za zaštitu od diskriminacije na temelju rase, vjere, boje kože, nacionalnog porijekla i roda, među ostalim. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!