13:45 / 15.06.2020.

Autor: HRT/Hina

U Nizozemskoj alkoholizirani prijestupnici uskoro dobivaju elektroničke narukvice

Ilustracija, foto: Pixabay

Ilustracija, foto: Pixabay

Foto: - / -

Oko gležnja stavit će im posebne plastične narukvice za elektronički nadzor.
Nizozemcima osuđenim za zločin počinjen u alkoholiziranom stanju uskoro će se, pošto vlada usvoji potrebne zakonske mjere, oko gležnja staviti posebne plastične narukvice za elektronički nadzor, uz čiju će se pomoć nadzirati njihova navika konzumiranja alkohola.

Nizozemsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da će se uz pomoć elektroničke narukvice pratiti svaki pokušaj konzumiranja alkohola među prijestupnicima, tako što će se automatski analizirati sastav znoja osobe koja je nosi.

Podaci s narukvice jednom dnevno dostavljat će se u centralni server, što će policijskom dužnosniku dati jasan uvid u ponašanje korisnika. Pojasnili su da je takav sustav nadzora bolji od onoga koji je trenutačno na snazi, a riječ je o testiranju krvi ili urina koje se obavlja dvaput tjedno.

- Prijestupnici su svjesni činjenice da se pomoću uređaja u svakome trenutku može ustanoviti jesu li konzumirali alkohol, što će im istodobno pomoći da ga izbjegavaju, rekao je zaposlenik probacijskog ureda, Tony Rubino.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je kako je pilot studija pokazala da 71 posto prijestupnika tijekom probne akcije nije konzumirala alkohol, premda je nekima bio dostupan.

Otprilike polovina sudionika izjavila je da alkohol nije konzumirala najmanje tri mjeseca nakon što im je elektronička narukvica uklonjena.

Istraživanja na čije se rezultate poziva ministarstvo pravosuđa, ukazuju na to da je 26 posto od 43 posto svih nasilnih događaja u Nizozemskoj povezano sa zloupotrebom alkohola, a troškovi za takvo ponašanje nizozemsko društvo godišnje stoje otprilike 6 milijarda eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!