18:18 / 07.07.2021.

Autor: Hina/HRT

U Njemačkoj pretrage povezane s terorističkim napadom u Beču

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Heiko Becker / REUTERS

Njemačka policija izvršila je u srijedu pretragu dvaju stanova, a akcija je povezana s islamističkim terorističkim napadom u Beču u studenom prošle godine kada je Kujtim F. ubio četiri te teško ozlijedio više osoba.

Pripadnici specijalne policije GSG9 izvršili su pretrage u stanovima državljanina Kosova Blinora S. i njemačkog državljanina Drilona G. u Kasselu i Osnabruecku.


Državno tužiteljstvo u Karlsruheu priopćilo je da osobe protiv kojih je usmjerena akcija dijele islamističke svjetonazore s počiniteljem terorističkog napada u Beču te da su proveli neko vrijeme u Beču družeći se s Kujtimom F.


Do spoznaje o tome da su Blinor S. i Drilon G. zajedno s ostalim islamskim ekstremistima iz Švicarske i Austrije boravili u stanu Kujtima F. došlo se analizom DNK pronađenog u stanu i na oružju kojim je izvršen napad.


S obzirom na osobne veze s počiniteljem terorističkog napada i zajedničke radikalno-islamističke svjetonazore je najkasnije nakon ovog boravka u Beču moguće da su Blinor S. i Drilon G. bili upoznati s planovima napada i da te spoznaje nisu prijavili vlastima, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva.


Blinor S. i Drilon G. su, kako se nadalje navodi, u večeri u kojoj je izvršen atentat, počeli s društvenih medija i komunikacijskih platformi uklanjati dokaze svoje komunikacije s Kujtimom F.


U napadu u Beču je poginula i jedna njemačka državljanka a počinitelj je ubijen u sukobu s policijom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!