U Njemačkoj uhićeni zbog sumnje u planiranje terorističkih napada

25.04.2023.

15:26

Autor: Hina/E.P.C.

U Njemačkoj uhićeni Sirijci osumnjičeni za terorizam

U Njemačkoj uhićeni Sirijci osumnjičeni za terorizam

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka policija u Hamburgu i Kemptenu je uhitila dvojicu Sirijaca osumnjičenih za planiranje terorističkih napada s islamističkom pozadinom.


Dvojica uhićenih se sumnjiče da su zajednički pripremali napad s radikalno islamističkom i džihadističkom pozadinom, koji bi izveli uz pomoć eksplozivnog pojasa, stoji u priopćenju Državnog odvjetništva u Hamburgu.


Dvojica  osumnjičenih Sirijaca su braća, od kojih je 28-godišnjak živio u Hamburgu, na sjeveru Njemačke, a njegov, četiri godine mlađi brat, u južnonjemačkom gradu Kemptenu.


Prvookrivljeni, koji je uhićen u Hamburgu, proteklih je nekoliko tjedana putem platforme Ebay pokušavao nabaviti materijal za sklapanje eksplozivne naprave.


Vlasti nisu objavile jesu li potencijalni napadači već odredili cilj napada.


Ministar unutarnjih poslova grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote pohvalio je rad policije i istražnih organa u sprječavanju terorističkog napada.


- Ovaj slučaj iznova pokazuje da naši sigurnosni organi i dalje moraju biti oprezni kako bi nas zaštitili od ekstremističkih napada, rekao je Grote.


Državno odvjetništvo u Duisburgu priopćilo je  da provodi istragu o tome je li kod napada nožem, izvedenom prošlog tjedna u teretani u tom gradu, također riječ o terorističkom napadu. U tom su napadu četiri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže.


Kod Sirijca osumnjičenog za taj napad pronađeni su materijali s islamističkim sadržajem.


Njemačka je posljednjih godina više puta bila metom terorističkih napada s islamističkom pozadinom. Godine 2016. islamist iz Magreba se zaletio kamionom u božićni sajam u Berlinu pri čemu je smrtno stradalo 12 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!