U Norveškoj skoro kao i prije covida, u Rusiji i Rumunjskoj novi val zaraze

01:02 / 12.10.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Costin Dinca/Tatyana Makeyeva/Maxim Shemetov / REUTERS

Italija, koja je dosegnula 80 posto procijepljenosti ukupnog stanovništva, od danas je znatno ublažila mjere. U Njemačkoj, u kojoj i dalje nemaju toliki postotak cijepljenih, od danas vrijede nova pravila. Osim za djecu mlađu od 12 godina, ukinuta su besplatna testiranja.


Put prema potpunoj procijepljenosti u zemlji put je bez besplatnog testa na koronavirus, tvrde njemački pokrajinski ministri. No ipak za djecu, trudnice i sve one koji se ne smiju cijepiti testiranje je i dalje besplatno. Odluka je to koja, čini se, ima veliku potporu javnosti.

Norveška je na samom vrhu procijepljenosti, pa ne iznenađuje što se ondje živi gotovo jednako kao u vrijeme prije pandemije. Danas na konstituiranju 166. saziva parlamenta, svi zastupnici, poštovani gosti ali i kraljevska obitelj bili su bez maski.

- Nakon godinu i pol borbe, koronavirus je izgubio onaj presudni utjecaj na naše živote. Mogu reći da je Norveška u odnosu na druge zemlje imala bolji pristup, i napokon prestajemo s mjerama koje su nas sve opterećivale, kazao je kralj Harald, norveški suveren. 

I Portugalci na dobrom putu prema pobjedi nad virusom. Vlada je odlučila sve starije osobe od 65 docijepiti trećom dozom.

- Dobro smo se organizirali. Imamo gotovo 350 centara za dodatno cijepljenje. I vjerujte - uspjet ćemo u tome, kazala je Graca Freitas, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo. 

Sasvim drugačija priča je iz Rumunjske u kojoj vlada potpuno nepovjerenje u cijepljenje. A podaci zabrinjavaju. Novi val zaraze koronavirusom u listopadu težak je i smrtonosan. Svakih šest minuta u zemlji premine jedna osoba. No ni to ne pomaže da se podigne svijest o opravdanosti cijepljenja.

Teško je stanje i u Rusiji. Samo u posljednja 24 je 25.000 novooboljelih, a preminulih je tisuću. To su podaci od vikenda koji su uvijek nekoliko puta manji od onih tijekom tjedna. Lokalne vlasti od danas opet donose stare, oštrije mjere, a u cijeloj zemlji uskoro se planira uvesti COVID potvrda koja će biti obvezna za posjet svim javnim institucijama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!