13:11 / 25.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Oregonu ponovno obavezne maske na otvorenom

Nošenje maski

Nošenje maski

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Maske će biti obavezne na otvorenome u Oregonu, objavila je državna guvernerka u utorak, dok se SAD bori s porastom slučajeva covida-19. Tom će odredbom koja stupa na snagu u petak sjeverozapadna država prva u zemlji ponovno uvesti pravilo koje je bilo uobičajeno u vrijeme najtežih dana pandemije.

- Delta varijanta širi se brzo i dalekosežno, zbog čega je naša zemlja na razini krize dosad neviđene u pandemiji, rekla je guvernerka Kate Brown. Brojevi zaraženih i hospitaliziranih rekordno su visoki, rekla je. U istraživanju 2019. pokazalo se da je Oregon bio među zemljama s najnižim brojem bolničkih kreveta po stanovniku u zemlji. Pokazalo se da su maske djelotvorne u smanjenju broja zaraženih, i upravo sada to je nužna mjera čak i u nekim vanjskim prostorima, za pomoć u borbi protiv covida i međusobnu zaštitu, dodala je Brown.

Pravila znače da svi - cijepljeni i oni necijepljeni - moraju nositi masku na bilo kojem javnom mjestu gdje se miješaju ljudi iz različitih kućanstava.

Oregon, zajedno s drugim državama, već zahtijeva nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali je prvi koji zahtijeva redovito nošenje na otvorenom.

Okrug Los Angeles u Kaliforniji objavio je ranije ovog mjeseca da se maske moraju nositi na velikim događajima na otvorenom, poput sportskih susreta i koncerata.

Sjedinjene Američke Države imaju veliki porast zaraženih covidom-19, uzrokovan vrlo zaraznom delta varijantom virusa.

Znanstvenici kažu da borbu protiv bolesti otežava slaba primjena cjepiva, koja su besplatna i dostupna.

Oko polovice svih Amerikanaca potpuno je cijepljeno, iako se primjena cjepiva značajno razlikuje od regije do regije.

Unatoč dokazanoj djelotvornosti, maske i cjepiva iznimno su kontroverzni u Sjedinjenim Državama, što je odraz nepovjerenja u vladu i znanost, a protivljenje potiču neki političari.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!