16:18 / 12.11.2020.

Autor: V.K./Hina

U padu helikoptera na Sinaju 7 mrtvih, među njima 5 Amerikanaca

Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Foto: - / REUTERS

Sedam pripadnika međunarodnih snaga na egipatskom Sinaju izgubilo je život u padu helikoptera, rekao je izraelski izvor za francusku novinsku agenciju.
Sedam pripadnika međunarodnih snaga na egipatskom Sinaju izgubilo je život u padu helikoptera, rekao je izraelski izvor za francusku novinsku agenciju.

- Poginulo je sedam osoba - pet Amerikanaca, Francuz i Čeh. Riječ je o pripadnicima međunarodnih snaga koje nadgledaju provedbu mirovnog ugovora između Izraela i Egipta, rekao je taj izvor, koji je htio ostati anoniman, ne navodeći uzrok pada helikoptera.

- Provodimo istragu o nesreći u kojoj je sudjelovao naš helikopter, potvrdio je za AFP visoki dužnosnik tih snaga Brad Lynch iz Kaira, ne otkrivajući pojedinosti.

- Izraelska vojska ponudila je pomoć elitne postrojbe u spašavanju ozlijeđenih na mjestu događaja, rekao je kratko njezin glasnogovornik Jonathan Conricus.

Kako navodi taj izvor, izraelska vojska ponudila je pomoć postrojbe IAF 669 stacionirane u zrakoplovnoj bazi Ramonu na jugu Izraela, blizu poluotoka Sinaja na istoku Egipta.

Tri godine poslije potpisivanja mirovnog ugovora i nakon što su Ujedinjeni narodi odbili poslati na Sinaj plave kacige, Egipat i Izrael su uz djelatnu pomoć Sjedinjenih Država ustrojili te snage, raspoređene 1982., kao neovisnu mirovnu međunarodnu organizaciju. Ona trenutačno ima malo više od 1100 vojnika iz različitih zemalja, pa tako i iz Australije, SAD-a, Kanade te Francuske.

Izrael i Egipat ratovali su na Sinaju, nakon čega su 1979. potpisali mirovni ugovor.

Danas na tom poluotoku djeluju brojne naoružane skupine, među kojima i mjesni ogranak džihadističke organizacije Islamske države (IS). Egipatske sigurnosne snage bore se s islamističkom pobunom koja se širi na sjeveroistoku Sinaja. U veljači 2018. egipatske vlasti pokrenule su veliku operaciju protiv islamističkih pobunjenika, uglavnom na sjeveru Sinaja, nedaleko od Izraela i palestinskog Pojasa Gaze.

Od početka operacije ubijeno je oko 930 islamističkih boraca i deseci pripadnika sigurnosnih snaga, pokazuju podaci egipatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!