21:05 / 30.04.2020.

Autor: T.D./Hina

U padu NATO-ova helikoptera poginula Kanađanka, petero nestalih

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Potraga za petero nestalih vojnika još traje u suradnji s Italijom, Grčkom, Sjedinjenim Državama i Turskom.
Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je kanadska vojnikinja poginula a petero vojnika se smatra nestalima u nesreći vojnog helikoptera koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i koji se u srijedu navečer srušio u more između Grčke i Italije.

- Jučer se helikopter kraljevske ratne mornarice koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji i u kojemu je bilo šest pripadnika Kanadskih oružanih snaga srušio u Jonsko more blizu grčke obale, rekao je Justin Trudeau.

- Jedna je žrtva pronađena a pet se osoba vode kao nestale. Svi su junaci, istaknuo je Trudeau, dodajući da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Potraga za petero nestalih vojnika još traje u suradnji s Italijom, Grčkom, Sjedinjenim Državama i Turskom.

Pronađeno je truplo Abigail Cowbrough, potvrdio je načelnik glavnog stožera, general Jonathan Vance, pošto je otac žrtve Shane Cowbrought objavio na Facebooku informaciju o kćerinoj pogibiji.

Helikopter CH-148 Cyclone sudjelovao je u operaciji Reassurance koja ima 915 vojnika u Europi. Helikopter se vraćao na fregatu kada je izgubljena veza s njime tijekom vježbe u kojoj su sudjelovali i talijanski i turski brodovi, rekao je general.

Uzrok nesreće se "ne zna" a crne kutije su pronađene, dodao je Harjit Sajjan, kanadski ministar obrane, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Snimači podataka o letu dovezeni su u Kanadu gdje će se analizirati.
Pokrenuta je istraga o "okolnostima strašne nesreće", dodao je general Vance, rekavši da "helikopteri CH-148 neće letjeti" dok se ne završi istraga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!