U Pakistanu uhićena dvojica kršćana, dva dana nakon napada na kršćansku četvrt

18.08.2023.

12:34

Autor: Hina/HRT/R.S.

Prosvjedi članova kršćanske zajednice

Prosvjedi članova kršćanske zajednice

Foto: Akhtar Soomro / Reuters

Pakistanska policija uhitila je dvojicu kršćana zbog optužbi za svetogrđe, rekao je glasnogovornik policije, dva dana nakon što je muslimanska svjetina spalila crkve i kuće u kršćanskoj četvrti.

Optužbe protiv dvojice kršćana odnose se na pronađene stranice Kurana s pogrdnim komentarima ispisanim crvenom bojom, objavila je policija.

Paravojne skupine čuvale su područje u istočnom dijelu zemlje nakon što je svjetina vandalizirala najmanje jednu veću i četiri manje crkve. Zapalili su brojne kuće, a meta im je bilo i kršćansko groblje, rekli su mještani i članovi kršćanske zajednice.

Svetogrđe u Pakistanu kažnjivo je smrću, a iako nitko nikada nije pogubljen, ogorčena gomila linčovala je brojne optužene. Bivši pokrajinski guverner i ministar za manjine ubijeni su samo zato što su pokušali reformirati zakon o svetogrđu.

Privremeni premijer Anwar ul Haq Kakar rekao je da manjine moraju biti zaštićene pod svaku cijenu i obećao da će poduzeti mjere protiv onih koji su sudjelovali u nasilju.

- Neće biti nikakva straha, rekao je premijer na svojoj prvoj sjednici vlade u televizijskom prijenosu uživo.

Policija je rekla da je do sada uhitila 128 osoba umiješanih u napad u srijedu na kršćansku zajednicu u Jaranwalu u industrijskom gradu Faisalabadu.

Nemiri su trajali više od 10 sati i mještani tvrde da je policija bila prisutna, ali da nije odmah intervenirala. Policija je odbacila optužbe i rekla da su sigurnosne snage spriječile pogoršanje nemira. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!