07:23 / 11.11.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

U Parizu obilježena 100. godišnjica od kraja Prvoga svjetskog rata

-

-

Foto: - / -

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želio je isti dan organizirati i međunarodni mirovni forum kojemu je cilj obrana multilateralizma.
Zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave počela je proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je govoru kazao "da je 11. studenog 1918. bio prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Europi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi", rekao je Macron pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, te čelnika  međunarodnih organizacija okupljenih u Parizu na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata. "Povijest prijeti da će se ponoviti", kazao je francuski šef države i dodao kako se boji da "se negdašnji demoni ponovno bude".

"Nove ideologije manipuliraju vjerama, povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom", rekao je, poručivši svojim kolegama kako "moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale". Svoj je govor, u kojem je naglasio i važnost francusko-njemačkog prijateljstva, te stvaranja Europske unije i Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata,  završio riječima: "Živio mir među narodima i među državama,živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska".

Na svečanosti pod Slavolukom pobjede okupilo se  85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Do Slavoluka pobjede - svi zajedno, osim Trumpa i Putina

Francuski predsjednik Emmmanuel Macron je avenijom Champs-Elysees stigao sa svojim gostima do Slavoluka pobjede gdje je održana središnja proslava. Svi su stigli zajedno, u nekoliko autobusa, na stotinjak metara od tog pariškog spomenika a potom su ostatak do njega  prešli pješice. Jedino su američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin stigli u svojoj organizaciji. Trumpu je pritom pred automobil istrčala žena golih grudi s natpisom Femen, ali je brzo svladana, dok je Putin na Slavoluk pobjede stigao u posljednjem trenutku.

Nakon francuske Marseljeze, Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.

Pod posebno podignutom natkrivenom tribinom svečanosti su prisustvovali, većina zajedno sa suprugama i supruzima, Trump, Putin, Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Recep Tayyip Erdogan, Justin Trudeau,  čelnici UN-a, Europske unije, NATO-a.  Među svjetskim čelnicima bila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U Parizu prosvjed protiv Trumpa


Američki predsjednik Donald Trump posjetio je američko groblje Suresnes sjeverozapadno od Pariza, simbol sudjelovanja Sjedinjenih Država u Prvom svjetskom ratu, i odao počast poginulim američkim vojnicima. Nakon toga se predsjedničkim zrakoplovom Air Force One vratio u Washington.

Tisuću osoba okupilo se u nedjelju poslijepodne na pariškom Trgu Republike kako bi prosvjedovali protiv nazočnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa na komemoracijama 11. studenoga, događaja popraćenog jakim sigurnosnim mjerama. Neki su nosili transparente kojima su se izravno obraćali američkom predsjedniku i pozivali ga da ode iz Europe. Na nekim transparentima je pisalo "Trump znači rat".

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je imao "dobar" razgovor s američkim kolegom Donaldom Trumpom u Parizu na kojem međutim nisu razgovarali o sporazumu o nuklearnim projektilima iz kojega se Washington namjerava povući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!