19:16 / 20.04.2018.

Autor: D.P./Hina

U Parlamentu BiH bez rasprave o Izetbegovićevim ratnohuškačkim izjavama

Foto: Twitter (@rberet)

Foto: Twitter (@rberet)

Foto: - / -

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije održana jer na nju nisu došli zastupnici većinskih bošnjačkih stranaka.
Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, posvećena izjavama bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića koje su naišle na osude kao ratnohuškačke, nije održana jer na nju nisu došli zastupnici većinskih bošnjačkih stranaka, a i takav rasplet poslužio je za nastavak međusobnih optužbi kao svojevrsna predigra izborne kampanje za ovogodišnje opće izbore.

Održavanje izvanredne sjednice zatražio je klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika nakon što je ovoga tjedna Izetbegović, držeći govor, rekao kako Bošnjaci više neće biti nenaoružani u slučaju nasilja i rata, što je osudilo i američko veleposlanstvo u zemlji. Sjednica ipak nije mogla biti održana jer nije bilo kvoruma zbog nedolaska više zastupnika iz bošnjačkih stranaka.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je kako su izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića opasne. Ona je izrazila razočaranost što sve kolege nisu došle na zakazanu sjednicu Zastupničkog doma. "Ne vidim nijednog razloga, poslije izjava koje su uistinu ratnohuškačke, da ne budu svi odgovorni i dođu na sjednicu. Jedni prijete ratom, drugi strojnicama, a treći naoružanjem i vojnom opremom", izjavila je Krišto.

Njezin kolega, drugi zamjenik predsjednika Zastupničkog doma Šefik Džaferović, iz Izetbegovićeve SDA, izjavio je kako nije bilo razloga za sazivanje izvanredne sjednice toga doma. "Ako je što opravdano za sazivanje hitne sjednice, onda je to naoružavanje susjeda, naoružavanje policije u Republici Srpskoj i izjave predsjednika tog entiteta Milorada Dodika kojima se napada na suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Džaferović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!