20:44 / 05.03.2018.

Autor: HRT

U Pečuhu novi prostor dobila Hrvatska državna samouprava

-

-

Foto: - / -

Obnovu i opremanje srednjovjekovne zgrade Hrvatskog doma financirala je mađarska vlada s pet milijuna kuna.
U Mađarskoj, većinom na južnim dijelovima živi 50-ak tisuća Hrvata. Za njihova se prava i zastupljenost u donošenju političkih odluka brine Hrvatska državna samouprava, koja je dobila novo sjedište. Mađarska vlada osigurala je zgradu u povijesnoj jezgri Pečuha, gdje će svoje mjesto pronaći i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj.

Obnovu i opremanje srednjovjekovne zgrade Hrvatskog doma financirala je mađarska vlada s pet milijuna kuna.

Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, kazao je da je obnovu financiralo ministarstvo ljudskih resursa Republike Mađarske. Sad smo pred finalom ovog projekta. Ja se nadam da će to postati jedan političko-kulturni, znanstveni centar hrvatske zajednice u Mađarskoj, kazao je.

Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, kazao je da je projekt "Hrvatski leksikon" pokrenut prije godinu i pol dana.

Svečano otvorenje Hrvatskog doma, važnog za djelovanje i opstanak hrvatske zajednice u Mađarskoj, rezultat je rada Međuvladina mješovitog odbora za nacionalne manjine, koji je lani u Zagrebu nastavio rad nakon četiri godine stanke.

Kao dokaz približavanju odnosa između Zagreba i Budimpešte, u baranjskom pretežno mađarskom mjestu Lug, otvorena je nastavno-sportska dvorana Osnovne škole "Sandor Petöfi" čiju je izgradnju s gotovo pet milijuna kuna financirala Osječko-baranjska županija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!