20:35 / 01.03.2022.

Autor: P.F./Hina

U petak izvanredna sjednica NATO-ovih ministara vanjskih poslova

NATO

NATO

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Izvanredna sjednica ministara vanjskih poslova NATO-a treba se u petak održati uz fizičku prisutnost sudionika u Bruxellesu, priopćeno je iz Saveza.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka bit će stanje u Ukrajini nakon invazije na koju se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin i jačanje obrane Saveza u istočnoj Europi, doznaje se od diplomatskog izvora.

NATO je u četvrtak donio plan obrane i prvi put aktivirao svoje snage za brzo djelovanje čije će se sastavnice pridružiti tisućama vojnika Saveza raspoređenih u istočnim zemljama.

NATO-u su upućeni pozivi za uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine nakon zračnih udara ruske vojske na civilne ciljeve, ali je Savez odbio tu zamisao zbog opasnosti od uvlačenja u sukob s Moskvom koji bi mogao prerasti u nuklearni.

- Moramo prihvatiti činjenicu da to uključuje rušenje ruskih zrakoplova" rekao je britanski premijer Boris Johnson tijekom putovanja u Estoniju s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

- To je veoma, veoma velik korak koji jednostavno nije na dnevnom redu nijedne zemlje NATO-a, dodao je Johnson.

- NATO je obrambeni savez. Ne želimo sukob s Rusijom, istaknuo je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!