21:09 / 26.04.2020.

Autor: Zdenka Kardum/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U pokrajini Hubei pripremaju se za dolazak turista

-

-

Foto: - / -

U pokrajini Hubei, iz koje se koronavirus proširio svijetom, pripremaju za dolazak turista.
Ne zna se kako će izgledati turistička sezona, europske su granice još zatvorene. U Europi je broj oboljelih prešao milijun, a u svijetu ih je gotovo 3 milijuna. Kina je, pak, zabilježila 84 tisuće slučajeva, ali i golem broj izliječenih, pa je u ovom trenutku zaraženo samo oko 800 ljudi. Zato se u pokrajini Hubei, iz koje se koronavirus proširio svijetom, pripremaju za dolazak turista.

Turistički djelatnici i agencije u kineskoj pokrajini Hubei, sa 60 milijuna stanovnika, spremni su za izlazak iz teškog razdoblja koje je turizam bacilo na koljena. Kina s nestrpljenjem iščekuje Međunarodni dan rada, 1. svibnja. Jer tada očekuje dolazak većeg broja turista.

Turističke atrakcije, koje su do jučer zjapile prazne, otvaraju se uz poduzimanje strogih epidemioloških mjera. Istočno jezero u gradu Uhanu ponovno privlači sve više posjetitelja.

- U ovom turističkom odredištu strogo se provodi skeniranje zdravstvenog koda i mjerenje tjelesne temperature turistima. Osjećam olakšanje zbog zaštitnih mjera prije ulaska u park, naglašava turistica iz Wuhana.

- Ograničit ćemo ukupan broj turista na 30 posto maksimalnog kapaciteta. Provodit ćemo nadzor kako bismo upozoravali posjetitelje da se ne okupljaju u većem broju, govori Li Jing, direktor Ureda za upravljanje turističkim parkom.

Od posjetitelja se traži da ulaznice rezerviraju preko interneta kako se ne bi stvarale gužve i kako bi se omogućio brži protok turista.

- Uskoro nam dolazi važan tjedan kada očekujemo turistički vrhunac. Osiguravajući redovite mjere prevencije širenja zaraze, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali nastavak prodaje turističkih proizvoda, kao i to da turisti mogu bezbrižno uživati u razgledanju, govori Xu Yong, zamjenik direktora Odjela za kulturu i turizam pokrajine Hubei.

Nakon epidemije izazvane koronavirusom koja je poharala Hubei, gospodarska grana koja se najbrže oporavlja je turizam. Od jučer je 250 od 421-ne prirodne i kulturne znamenitosti u toj pokrajini otvoreno za javnost. Ovdje su i brojni spomenici tradicionalne kineske arhitekture.

Kinezi su poduzeli sve kako bi turisti mogli nesmetano uživati u razgledanju. S nadom da će uskoro moći otvoriti vrata svih svojih turističkih atrakcija za putnike iz cijelog svijeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!