12:26 / 05.04.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

U poplavama i odronima u istočnoj Indoneziji više od 100 poginulih

U istočnoj Indoneziji više od 100 poginulih u poplavama i odronima

U istočnoj Indoneziji više od 100 poginulih u poplavama i odronima

Foto: Lirio da Fonseca / REUTERS

Više od 100 ljudi poginulo je, a deseci su nestali u poplavama i odronima u pokrajini East Nusa Tenggara na istoku Indonezije, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici i mediji.

- Vulkan na planini Lewotolo izbacio je pepeo i kamenje koji su prekrili domove u nedjelju nakon jake kiše, pri čemu je poginulo 20 ljudi, a više od 60 je nestalih, rekao je Thomas Ola, čelnik okruga Lembata u pokrajini East Nusa Tenggara.

- Četrnaest sela još je uvijek potpuno izolirano, a ceste su nepristupačne, rekao je Ola za dpa telefonom. Broj žrtava vjerojatno će se povećati jer se informacije iz sela još prikupljaju, rekao je.

Planina Lewatolo erumpira s prekidima od prosinca.

U drugom dijelu pokrajine broj poginulih u poplavama i odronima koji su u nedjelju pogodili sela na otoku Adonara popeo se na 73, javlja kanal vijesti Metro TV.

U međuvremenu, na obližnjem otoku Aloru u sličnim katastrofama smrtno je stradalo najmanje 11 ljudi, prema nacionalnoj agenciji za upravljanje katastrofama.

Klimatološka i meteorološka agencija predviđaju da bi neke dijelove Indonezije u tjednu pred nama mogli pogoditi ekstremni vremenski uvjeti, jaka kiša koja izaziva bujice, silovit vjetar i visoki valovi.

Od početka godine do kraja ožujka Indonezija je pretrpjela 968 prirodnih katastrofa, od kojih je 414 izazvano poplavama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!