U poplavama pogođenoj kanadskoj pokrajini rade na uspostavi željezničkog prometa

20.11.2021.

07:06

Autor: I.Z./HRT/Hina

Poplava u kanadskoj pokrajini

Poplava u kanadskoj pokrajini

Foto: - / REUTERS

U teškim poplavama pogođenoj kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji jučer je napokon stigla barem jedna dobra vijest, kada je Kanadsko pacifička željeznica (CP) objavila da bi od sredine idućega tjedna mogao ponovno biti uspostavljen željeznički promet.

Goleme poplave i klizišta mulja uslijed ekstremnih kiša uništile su ceste, mostove i kuće te prekinule promet na dvije ključne željezničke linije koje obavljaju Kanadsko-pacifička željeznica i Nacionalna željeznička kompanija, a koje vode do najprometnije kanadske luke Vancouver.

CP je objavio da popravlja oštećenu infrastrukturu te da će obnoviti svoju uslugu na željezničkom koridoru između Kamloopsa i Vancouvera sredinom idućega tjedna.

Prekid željezničkog prometa zaustavio je izvoz roba iz Vancouvera, istaknuvši ranjivost kanadskih dobavnih pravaca na klimatske promjene.

Poplave koje su zadesile Kanadu mogle bi biti najskuplja prirodna katastrofa u toj zemlji.

Ponovna uspostava željezničkih linija prvi je korak u golemim naporima koji slijede da se obnovi uništena infrastruktura diljem te velike, uglavnom planinske pokrajine, koja se proteže na 925.000 četvornih kilometara, što odgovara veličini Nigerije.

Crpke za ispumpavanje vode i dalje rade u gradu Abbotsfordu, koji se nalazi istočno od Vancouvera. Ako stanu, dužnosnici upozoravaju da će se morati evakuirati 160.000 stanovnika tog grada.

Pokrajinski dužnosnik Bruce Banman, koji je u petak iz helikoptera pregledao štete, izjavio je da je otprilike pedeset posto poljoprivredno važne prerije Sumas i dalje pod vodom.

- Šteta je značajna, to je katastrofa. Teško je to gledati. Ti poljoprivrednici i dalje pokušavaju spasiti svoju stoku, kazao je.

Također, procijenio je da će samo za popravak infrastrukture biti potrebno više od milijardu kanadskih dolara (790 milijuna usd), a tome valja pribrojati i štete na urodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!