U poplavama u Ruandi 130 mrtvih, uništeno više od 5000 domova

04.05.2023.

14:22

Autor: HRT/V.G./Hina

Ruanda

Ruanda

Foto: Jean Bizimana / Reuters

U poplavama i klizištima u Ruandi ovog tjedna stradalo je 130 ljudi, a uništeno je više od 5000 domova, rekao je u četvrtak zamjenik glasnogovornika vlade.

Galerija
Ruanda, Foto: Jean Bizimana/Reuters
Ruanda, Foto: Jean Bizimana/ReutersRuanda, Foto: Jean Bizimana/Reuters

Obilne kiše od utorka navečer uzrokovale su poplave i klizišta u zapadnim i sjevernim pokrajinama zemlje.

- Do sad smo zabilježili 130 smrtnih slučajeva. Još je 77 ozlijeđenih, od kojih je 36 u bolnici. Petero je nestalih, rekao je Alain Mukuralinda, zamjenik glasnogovornika vlade.

Dodao je da su poplave potpuno uništile više od 5.100 kuća i djelomično još 2.500, a sve ljude koji su živjeli u tim domovima sada treba preseliti.

Tijekom posjeta pogođenim područjima u zapadnoj Ruandi u četvrtak, premijer Edouard Ngirente rekao je da potraga još traje jer su neka tijela još zakopana u blatu, što znači da bi broj žrtava mogao i dalje rasti.

- Ove katastrofe uzrokovane su poplavama i erozijom što je rezultiralo urušavanjem kuća na ljude, rekao je.

Mukuralinda je rekao da je uništeno 17 cesta i 26 mostova, bolnica, dva doma zdravlja i pet zdravstvenih centara.

Rekao je da je vlada poslala pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, posteljini, kuhinjskom priboru i da se oni prevoze u Ngororero, Rubavu, Rutsiro, Nyabihu, najteže pogođene četvrti u zapadnoj pokrajini.

Ruanda se suočava s obilnim i čestim kišama od kraja ožujka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!