12:35 / 18.07.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U posljednja četiri dana broj zaraženih koronavirusom u svijetu narastao je za milijun

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Foto: - / REUTERS

U posljednja četiri dana broj zaraženih koronavirusom u svijetu narastao je za milijun, odnosno s 13 na 14 milijuna.
U posljednja četiri dana broj zaraženih koronavirusom u svijetu narastao je za milijun, odnosno s 13 na 14 milijuna.

U Europi je od početka pandemije jedna od najpogođenijih zemalja bila Španjolska, a iako su najteži dani iza Španjolaca, i dalje se pojavljuju nova žarišta. Neke autonomne pokrajine ponovno uvode strože epidemiološke mjere.

Još jedan dan pandemije, još jedan rekord - novih gotovo 240 tisuća zaraženih u svijetu. Broj onih koji podliježu bolesti ustalio se, pa u srpnju od nje prosječno dnevno umire 5 tisuća ljudi.

Pokrajine najpogođenije Španjolske, nakon mjeseca otvaranja, ponovno počinju sa strožim mjerama. Sa 628 novih slučajeva zaraze, u nekim se dijelovima zemlje ponovno ograničava rad trgovina i barova, a osim obaveznog nošenja maski, zabranjuju se i okupljanja više od 10 osoba. 

- Zabrana okupljanja više od 10 osoba pokazala se vrlo pozitivnom. Ako vidimo da se zaraza odvija uglavnom na skupovima ljudi iz različitih krugova, očito ima puno smisla zabraniti okupljanja više od 10 osoba, govori Ada Colau, gradonačelnica Barcelone.

U pokrajinama Aragonu i Kataloniji s glavnim gradom Barcelonom, poziva se 4 milijuna stanovnika da ostanu u svojim domovima.

- Ove su mjere nužne. Trenutačno nisu tako restriktivne kao prije, ali čini mi se da su nužne, naglašava Maika, medicinska sestra iz Barcelone.

Najviše je zaraženih i dalje u SAD-u, dnevno, više od 70 tisuća.

U Kaliforniji i Teksasu s radom ne počinju škole i sveučilišta. Svima se nalaže nošenje maski i u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Okrug Napa, Kalifornija, otišao je i korak dalje. Uveo je novčane kazne za one koji ne nose maske - od 25 do 500 dolara za građane i do 5 tisuća za vlasnike tvrtki koje dopuštaju svojim zaposlenicima da krše naredbu o nošenju maski.

- Potrebno nam je poštivanje zakona, a ako to ne možemo postići dobrovoljno i kroz obrazovanje, tada ćemo to postići sudskom prijetnjom, naglašava Diane Dillon, predsjednica Upravnog odbora okruga Napa, Kalifornija.

- Maske su dobre za određenu razinu zaštite, ali da ih nosim cijelo vrijeme, ne slažem se 100%, govori Margaret turistica iz St. Louisa, Missouri.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda ponovno upozorava koliko je pandemija promijenila svijet u kojem živimo.

- Pandemija je naglasila krhkost svijeta ne samo u slučaju izvanrednih zdravstvenih situacija, već i u suočavanju s klimatskom krizom, bezakonjem u cyber prostoru i još uvijek vrlo realnim rizicima nuklearnog širenja, istaknuo je Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Antonio Guterres naglašava kako sve države moraju preispitati načine suradnje u borbi protiv bolesti COVID-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!