08:39 / 27.02.2018.

Autor: I.H./Hina

U potresu u Papui Novoj Gvineji više od 30 mrtvih

-

-

Foto: - / -

Potres se dogodio u nedjelju, u 3.45 po lokalnom vremenu. Nije oglašena uzbuna zbog tsunamija. U zoni epicentra mnogo je naftnih i plinskih aktivnosti.
Prema prvim podacima, više od 30 osoba poginulo je u snažnom potresu jačine 7,5 koji je uzdrmao središnji dio Papue Nove Gvineje. Spasilačke službe nastoje se probiti do pogođenih planinskih područja.

Telefonske linije većim su dijelom prekinute, ali dnevnik PNG Post Courier citira pokrajinskog upravitelja Hele Williama Bandu koji izvješćuje da je najmanje 13 osoba poginulo u središtu provincije Južna visoravan, Mendiju, dok ih je 18 poginulo u okolici.

Stranica Papua Nova Gvineja danas, citirajući katoličkog svećenika Piusa Hala, piše da je najmanje 10 osoba, od kojih četvero djece, smrtno stradalo u klizanju tla izazvanom potresom.

Ozlijeđeno je oko 300 osoba. Nijedan podatak nije službeno potvrđen. Vladina ekipa za procjenu, uz pomoć vojnika, trebala bi otići u to područje kako bi procijenila štetu. Informacije će se objavljivati kako ih budu slale ekipe za procjenu, kazao je glavni tajnik vlade Isaac Lupari.

Američki geofizički institut navodi da je epicentar bio 90 kilometara južno od Porgere, u planinskoj provinciji Enga i da se dogodio na dubini od 35 ilometara. Dogodio se u nedjelju, u 3.45 po lokalnom vremenu. Nije oglašena uzbuna zbog tsunamija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!