14:52 / 08.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

U požarima u Kaliforniji uništeno više od 8 tisuća četvornih kilometara

Foto: Ginger Bryk via REUTERS

Foto: Ginger Bryk via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Požari su ove godine poharali više od 8000 četvornih kilometara u Kaliforniji, što je područje gotovo 80 puta veće od Pariza, priopćili su u ponedjeljak vatrogasci koji se i dalje bore s velikim brojem požara, napose na sjeveru gdje su evakuacije otežane zbog veličine požara.
Požari su ove godine poharali više od 8000 četvornih kilometara u Kaliforniji, što je područje gotovo 80 puta veće od Pariza, priopćili su u ponedjeljak vatrogasci koji se i dalje bore s velikim brojem požara, napose na sjeveru gdje su evakuacije otežane zbog veličine požara.

- Ovo je prvi put u posljednje 33 godine da su požari zahvatili više od 2 milijuna hektara ili 8000 km2, rekla je Lynne Tolmachoff, glasnogovornica vatrogasne službe.

- Ovo je svakako rekord. A još smo daleko od završetka razdoblja požara.

Godine 2018. vatra je progutala malo manje područje (1.900.000 hektara).
Ove godine u požarima je poginulo najmanje 7 osoba i oštećeno je i uništeno gotovo 3800 kuća, objavila je kalifornijska vatrogasna služba.

Vatrogasna služba je u ponedjeljak poslijepodne objavila na Twitteru da se više od 14.100 ljudi i dalje bori s 24 požara u toj saveznoj državi. Oko 970 ih je bilo na sjeveru Kalifornije, u okolici Fresna, gdje je nekontrolirana vatra uništila gotovo 55.000 ha i 65 kuća, objavili su vatrogasci.

Drugi velik požar koji je buknuo u nedjelju brzo se širi u okrugu Mendocinu, na sjeverozapadu Kalifornije, i već je uništio više od 400 ha.

Odluka o evakuaciji izdana je u ponedjeljak poslijepodne na jugu te države.

Kaliforniju su tijekom vikenda zahvatile visoke temperature.

U Woodland Hillsu živa u termometru popela se u nedjelju na 49 Celzijevih stupnjeva, što je rekord za losangeleski okrug, objavila je nacionalna meteorološka služba.

Toplinski val već je sredinom kolovoza zahvatio Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stupnja u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!