U požaru u bangladeškom skladištu poginulo najmanje 49 ljudi, stotine ozlijeđene

08:09 / 05.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Bangladeš

Bangladeš

Foto: Oliur Rahman via Facebook / Reuters

Najmanje je 49 ljudi poginulo, a nekoliko stotina ozlijeđeno u požaru i nizu eksplozija u skladištu brodskih kontejnera na jugoistoku Bangladeša. Mnogi ozlijeđeni su u kritičnom stanju. Uzrok požara još nije poznat, ali pretpostavlja se da su u nekim kontejnerima bile kemikalije.


Požar u kontejnerskom objektu buknuo je u subotu navečer u Sitakundi, 40 km udaljenom od lučkoga grada Čitagonge te izazvao višestruke eksplozije kontejnera nakon velike eksplozije na tom mjestu, rekli su dužnosnici.

- Vatrogasci su u nedjelju ujutro još gasili požar, rekao je dužnosnik vatrogasne službe Faruk Hosein Šikder.

Eksplozija je potresla četvrt, a prozori su na obližnjim kućama razbijeni, rekli su lokalni stanovnici.

- Broj mrtvih mogao bi porasti jer su neki od ozlijeđenih u kritičnom stanju, rekao je kirurg iz Čitagonge Mohamed Elias Hosein. Među ozlijeđenima su vatrogasci i policajci, rekao je. Pozvao je sve liječnike u okrugu da pomognu, a stanovnike da hitno daju krv.

Nije jasno što je izazvalo požar. Djelatnici vatrogasne službe rekli su kako sumnjaju da je možda potjecao iz spremnika vodikova peroksida i da se brzo proširio na druge spremnike.

- Kada završi istraga, znat ćemo pravi uzrok. Ne možemo davati procjenu na temelju pretpostavki. Koliko znam, osnovan je istražni odbor, a vatrogasci su sigurno pokrenuli posebnu istragu, rekao je Anwar Hossain, zamjenik glavnog regionalnog inspektora, Chittagong.

Vatrena stihija gasila se cijelu noć i tijekom dana, a mediji javljaju da je vojska bila raspoređena kako bi spriječila otjecanje kemikalija u more. Inače u tom su skladištu bili odjevni predmeti vrijedni milijune dolara. Bangladeš je glavni dobavljač odjeće za Zapad. Industrijski požari nažalost u toj zemlji nisu rijetki, a razlog je najčešće nepoštovanje sigurnosnih standarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!