13:21 / 02.04.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

U požaru u Parku prirode Hutovo blato izgorjela površina od 10 hektara

Požar u Parku prirode Hutovo blato

Požar u Parku prirode Hutovo blato

Foto: Ilustracija/Marko Dimic / Pixsell

Gasitelji su tek u ranim jutarnjim satima uspjeli staviti pod kontrolu požar koji je progutao desetak hektara zaštićenog područja Parka prirode Hutova blata nedaleko Čapljine na jugu BiH, izvijestile su nadležne službe.

- U požaru u Parku prirode Hutovo blato izgorjelo je oko 10 hektara površine parka, rekao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe u Čapljini Mate Jurković. Po njegovim riječima, dojava o požaru stigla sinoć u ranim večernjim satima, a gasitelji su ga pod nadzor stavili tek oko dva sata po ponoći. Izgorjela je trska i niska vegetacija.

Ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko sumnja da su požar podmetnuli stočari kako bi stvorili područje za ispašu stoke.

Požari u proljeće česti su na području Hutova blata.

Ovaj park prirode smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe, a iznimno je bogato i biljnim vrstama. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato u listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode Hutovo blato upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran je pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!