U Prijedoru pokopani posmrtni ostaci 16 bošnjačkih žrtava ubijenih 1992.

20.07.2022.

16:28

Autor: Hina/HRT

Pokop u Prijedoru

Pokop u Prijedoru

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Posmrtni ostaci 16 žrtava etničkih progona što su ih na području Prijedora 1992. godine počinili pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pokopani su u srijedu u tom gradu koji nakon Srebrenice slovi za mjesto u kojemu su tijekom rata u BiH počinjeni najmasovniji ratni zločini.

Skeletni ostaci 16 osoba ubijenih prije više tri desetljeća pronađeni su nakon rata u nekima od masovnih grobnica, a najmlađa žrtva koja je u srijedu pokopana je Samed Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen.


Vjerskom obredu što ga je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i ispraćaju žrtava nazočio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ocijenio kako su zločini počinjeni u Prijedoru sadržavali sve elemente genocida.


- Ovdje je ubijeno 3176 nevinih civila. Moramo nastaviti s borbom za istinu, s borbom za pravdu jer ogroman broj onih koji su sudjelovali u počinjenu ovog stravičnog zločina nisu došli pred lice pravde i odgovarali, kazao je Džaferović.


Do sada su u nešto manje od 100 masovnih grobnica pronađena i identificirana tijela oko dvije i pol tisuće ubijenih Hrvata i Bošnjaka dok se za ostalima još traga.


Najveća pojedinačna grobnica je Tomašica koja je otkrivena tek 2013. godine, a tamo je pronađeno više od 400 tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!