U Prištini obilježeno 15 godina od proglašenja kosovske neovisnosti

17.02.2023.

14:40

Autor: T.V./HRT/Hina

U Prištini obilježeno 15 godina od proglašenja kosovske neovisnosti

U Prištini obilježeno 15 godina od proglašenja kosovske neovisnosti

Foto: Florion Goga / REUTERS

Svečanom zajedničkom sjednicom kosovskog parlamenta i vlade u petak je u Prištini obilježeno 15 godina od proglašenja neovisnosti najmlađe europske države.

Premijer Albin Kurti zahvalio je tom prilikom pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova na njihovom doprinosu kosovskoj neovisnosti te istaknuo kako je Kosovo danas "primjer demokracije na nestabilnom Balkanu".

Svečanoj sjednici nazočila je i kosovska predsjednica Vjosa Osmani, koja je u svom govoru istaknula kako postoji samo jedan epilog dijaloga između Prištine i Beograda a to je međusobno priznanje, pozvavši se pritom i na poruku koje je čestitajući obljetnicu neovisnosti uputio američki predsjednik Joe Biden. On je, prema Reutersu, naveo da SAD "pozdravlja kosovsko prihvaćanje prijedlog EU-a o normalizaciji, s mogućim ciljem međusobnog priznanja", što bi, po njegovim riječima, doprinijelo postizanju mirnije i prosperitetne budućnosti za narode Kosova i Srbije.

Osmani je kazala da se o teritorijalnom integritetu, ustavnosti, pravnom poretku i suverenitetu Kosova ne može pregovarati. Zahvalila je međunarodnoj zajednici na podršci koju je dala Kosovu u postizanju slobode i neovisnosti.

Svečanoj sjednici nazočili su i predsjednik Albanije Bajram Begaj te veleposlanici akreditirani u Prištini, kao i šefovi međunarodnih misija. Nazočan je bio i ministar za zajednice i povratak u Kurtijevoj vladi Nenad Rašić.

Poslije sjednice položeno je cvijeće na grobove borca za neovisno Kosovo Adema Demacija te prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove.

Na ulicama Prištine održan je svečani mimohod pripadnika policije i Kosovskih sigurnosnih snaga.

Manifestacije povodom Dana neovisnosti Kosova organizirane su i u drugim kosovskim općinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!