12:44 / 01.01.2018.

Autor: HRT

U prosvjedima u Iranu 13 mrtvih, situacija izmiče kontroli

Foto: Twitter/@MikaelSM15

Foto: Twitter/@MikaelSM15

Foto: - / -

Od početka sukoba prije pet dana ubijeno je 13 osoba. Prosvjeduje se u nekoliko gradova, uključujući Teheran, a uhićene su stotine ljudi.
Iranski policajac nova je žrtva nereda koji bjesne zbog ekonomskih teškoća i sveprisutne korupcije u zemlji. Od početka sukoba prije pet dana ubijeno je 13 osoba. Prosvjeduje se u nekoliko gradova, uključujući Teheran, a uhićene su stotine ljudi.

Prosvjedi su počeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je jučer upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije, no stao je u obranu rada vlasti.

Unatoč njegovim porukama, prosvjedi su se nastavili tijekom noći i policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala okupljene na teheranskom trgu Engheleb.

Prema inozemnim medijima, dio prosvjednika pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama, uhićeno je između 100 i 800 osoba.


Rohani: Iranski narod odgovorit će izgrednicima

Iranski narod odgovorit će izgrednicima, izjavio je predsjednik Irana Hasan Rohani nakon još jedne noći ispunjene žestokim nasiljem koje je izbilo u nekoliko gradova i u kojem je u nedjelju navečer ubijeno deset ljudi.

"Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini", kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenosi internetska stranica predsjedništva. "Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode", rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme.

"Ova vlada nema sve pod kontrolom", naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici. Dodao je i kako bi bilo pogrešno smatrati da su ovi prosvjedi strana urota.

Nakon što je u nedjelju poslijepodne ograničen pristup društvenim mrežama Telegram i Instagram u Iranu preko mobitela, internetski korisnici u ponedjeljak ponovno imaju pristup. Visoki dužnosnici blokirali su u nedjelju Telegram i Instagram optuživši "proturevolucionarne" skupine sa sjedištem u inozemstvu da upotrebljavaju društvene mreže, posebice Telegram, za pozive na prosvjede i korištenje Molotovljevih koktela i vatrenog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!