U prvom nastupu nakon pretresa Trump 'proglasio' Bidena izdajnikom

04.09.2022.

10:13

Autor: HRT/Hina

Donald Trump na skupu u Pennsylvaniji

Donald Trump na skupu u Pennsylvaniji

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Donald Trump proglasio je Joea Bidena "državnim neprijateljem" odgovarajući na tvrdnju američkog predsjednika da republikanski prethodnik i njegovi pristaše potkopavaju američku demokraciju. U prvom nastupu u javnosti od FBI-eva pretresa njegova doma na Floridi Trump je rekao na skupu u Pennsylvaniji da je pretres bio "izigravanje pravde" i upozorio da će "proizvesti odgovor kakav nitko nikada nije vidio".

- Ne može biti živopisnijeg primjera vrlo stvarnih prijetnji američkim slobodama nego prije samo nekoliko tjedana, vidjeli ste, kada smo svjedočili jednoj od najšokantnijih zloporaba moći od strane bilo koje administracije u američkoj povijesti, ustvrdio je Trump, unatoč postojanju protokola po kojima Ministarstvo pravosuđa i FBI djeluju neovisno o Bijeloj kući.

Također je uzvratio na Bidenov ovotjedni govor u kojem je predsjednik rekao da njegov prethodnik i pristaše republikanaca "predstavljaju ekstremizam koji prijeti samim temeljima naše republike". Trump je to nazvao "najopakijiim govorom punim mržnje koji dijeli, a koji je ikada održao jedan američki predsjednik".

- On je državni neprijatelj. Želite znati istinu - državni neprijatelj je on. Republikanci u pokretu MAGA nisu ti koji pokušavaju potkopati našu demokraciju. Mi smo ti koji pokušavaju spasiti našu demokraciju, vrlo jednostavno. Opasnost za demokraciju dolazi od radikalne ljevice, a ne od desnice, dodao je Trump.

Trump je govorio na predizborom skupu uoči izbora koji se održavaju u studenom na sredini predsjedničkog mandata, a na kojima bi Bidenovi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa. Iako Trump nije kandidat na tim izborima, Biden (79) ih nastoji pretvoriti u referendum o svom prethodniku u pokušaju da zadrži mandate Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu.

Tajni dokumenti na Trumpovom imanju

Ratoborni nastupi Bidena i Trumpa u Pennsylvaniji, državi ključnoj u predstojećim izborima za Kongres, dolaze u trenutku kada je republikanac pod sve većim pravnim pritiskom zbog dokumenata koje je FBI pronašao na njegovom imanju Mar-a-Lago.

Ministarstvo pravosuđa je u sudskim podnescima napisalo da su povjerljivi državni dokumenti, uključujući neke s oznakom najvećih državnih tajni otkriveni u Trumpovom osobnom uredu tijekom pretresa. Detaljan popis zaplijenjenog također je pokazao da je Trump držao više od 11.000 državnih dokumenata za koje je tvrdio da ih čuva, ali su zakonski u vlasništvu Nacionalnog arhiva.

Među zaplijenjenim papirima bilo je 18 dokumenata s oznakom "strogo povjerljivo", 53 s oznakom "tajno" i još 31 s oznakom "povjerljivo". Od toga je sedam strogo povjerljivih dokumenata, 17 tajnih dokumenata i tri povjerljiva dokumenta otkriveno u Trumpovu privatnom uredu. Agenti su također pronašli nekoliko desetaka praznih mapa s oznakom "povjerljivo" u uredu, što je potaknulo nagađanja da su osjetljivi dokumenti možda izgubljeni, uništeni ili sakriveni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!